GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 15 november 2001 17:02

Glastuinbouw boven HSL-tunnel in Groene Hart onbegrijpelijk

(15 november 2001)

Boven de HSL-tunnel onder het Groene Hart dreigt een kassengebied te verrijzen. Als de plannen van de provincie Zuid-Holland doorgaan, wordt in het gebied rondom de tunnel zo'n drieduizend vierkante meter kassen en bedrijfspanden gebouwd.

GroenLinks vindt dit onbegrijpelijk: Ondanks een tunnel ter waarde van 1 miljard gulden voor de HSL, om het waardevolle landschap in het Groene Hart te beschermen, wordt nu besloten om het gebied vol te laten lopen met ontsierende glastuinbouw. De ambtenaren van minister Pronk hebben ingestemd met dit voornemen van de provincie.

De fractie van GroenLinks wil opheldering over deze zaak, en vraagt de minister te voorkómen dat het Groene Hart op deze manier volloopt. Daarom heeft Ineke van Gent de volgende vragen gesteld:


1. Heeft u kennis genomen van het artikel - Rijnwoude bang voor 'Boskoopse toestanden'? Bent u op de hoogte van het feit dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland toestemming hebben gegeven voor de oprichting van kassen in de Noordpolder bij Hazerswoude?


2. Is het correct dat uw Inspectie, vertegenwoordigd in de Provinciale Planologische Commissie, heeft ingestemd met de verlening van een 'verklaring van geen bezwaar' op basis van artikel 19.2 WRO voor de oprichting van bedrijfsgebouwen en kassen in de Noordpolder? Kunt u aangeven hoeveel hectaren kassen en bedrijventerreinen de gemeente Rijnwoude maximaal kan toestaan op basis van genoemd GS-besluit?


3. Welk doel stond het kabinet voor het betreffende gebied voor ogen, toen werd besloten tot bouw van de HSL-tunnel onder het gebied? Hoe kunt u verklaren dat enerzijds op grond van de landschappelijke waarde is besloten tot de bouw van een HSL-tunnel ónder het gebied, ter waarde van ongeveer 1 miljard gulden, en anderzijds door uw Inspectie en door GS is ingestemd met de aantasting van dit landschap met glastuinbouw en bedrijfsgebouwen?

4. Hoe verhoudt deze instemming zich tot het kabinetsbeleid dat de ontwikkeling van glastuinbouw in Zuid-Holland geconcentreerd dient plaats te vinden, en in waardevolle landschappen zelfs gesaneerd dient te worden?

5. Wat is uw mening over de procedure die is gevolgd door gemeente en provincie? Bent u het eens met de stelling dat een 'verklaring van geen bezwaar' op basis van artikel 19.2 WRO in principe is bedoeld voor uitzonderingsgevallen, in plaats van voor gebiedsgerichte beleidsvorming? Zo nee, waarom niet?

6. Bent u het eens met de fractie van GroenLinks dat de voorgenomen bouw van kassen en bedrijfspanden in de Noordpolder ongewenst is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid te overwegen of u op dit punt een vervangingsbesluit kunt nemen?