Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Den Haag, 15 november 2001

Nieuwe Hollanditis in de Tweede Kamer

Aktie van 'De Nieuwe Hollanditis'
tegen Nederlandse deelname aan de 'nieuwe oorlog' tijdens plenair debat in de Tweede Kamer

Activisten van de groep 'De Nieuwe Hollanditis' voeren vandaag aktie tegen de Nederlandse deelname aan de 'nieuwe' oorlog tegen het terrorisme. Tijdens het debat hierover vanmiddag in de Tweede Kamer maken zij in woord en beeld hun ongenoegen over deze actieve deelname kenbaar.

De Nieuwe Hollanditis ziet in de oorlog tegen terrorisme, waarvan vooral burgers het slachtoffer worden, geen oplossing en bepleit vreedzame alternatieven en het wegnemen van de voedingsbodem waarin terrorisme kan opbloeien.

Sinds 7 oktober wordt Afghanistan bestookt met Amerikaanse bombardementen. Het oorspronkelijk gestelde doel, het oppakken van de daders van de aanslagen op 11 september, is inmiddels uit het oog verloren en geen stap dichterbij gekomen. Steeds duidelijker wordt dat het de VS vooral gaat om het verdrijven van hen onwelgevallige regimes. Daarin passen ook de aangekondigde militaire akties tegen andere landen, waarvan de connectie met 11 september nog minder bewijsbaar is.

Waar het in ieder geval niet om gaat is de Afghaanse bevolking. Onschuldige kinderen, vrouwen en mannen worden het hardst getroffen, door de (cluster)bommen en de nog verder verslechterde humanitaire situatie.
De oorlog is nog lang niet afgelopen, maar nu is al duidelijk dat de vervanging van de Taliban door de door het Westen gesteunde Noordelijke Alliantie nauwelijks een verbetering genoemd kan worden.
Van de Verenigde Naties en hulporganisaties komen berichten over massale executies en onveiligere situaties. De VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Ruud Lubbers, sprak zich in harde bewoordingen (''onacceptabel'' en ''krankzinnig'') uit tegen voortzetting van de oorlog in de winter (Parool, 9 november).

De slachtoffers heten in het militair-politiek jargon heel mooi 'collateral damage', maar de doden zijn er niet minder dood om. Waarom is het leven van een Afghaan in de ogen van de Nederlandse regering en het merendeel van het parlement minder waard dan dat van een Amerikaan?

Vandaag wordt er gepraat over actieve Nederlandse deelname aan de oorlog.
De activisten van 'De Nieuwe Hollanditis' willen niet dat Nederland zich met deze misdaden inlaat en streven naar een geweldloze oplossing en het aanpakken van de voedingsbodems van het terrorisme, ondermeer de enorme kloof tussen arm en rijk op deze wereld en het Westerse superioriteitsdenken.