Gemeente Tilburg

14-11-2001
Onderwijsachterstandenbeleid
Meer meetbare resultaten in 2002-2006

De gemeente gaat het komende jaar aan de slag om met de scholen en andere bij het onderwijs betrokken instellingen te komen tot een nieuw onderwijsachterstandenbeleid voor de periode 1 augustus 2002 tot
1augustus 2006. Speerpunten zijn o.a. beheersing van het Nederlands en terugdringen van voortijdig schoolverlaten. B&W hebben deze week een startnotitie vastgesteld.

Het plan moet eraan bijdragen dat achterstanden in kennis en vaardigheden van kinderen die het gevolg zijn van de minder gunstige sociale en/of economische omstandigheden waaronder zij opgroeien worden verkleind of weggenomen. Dit moet ertoe leiden dat zij een gelijke kans krijgen op een optimale schoolcarrière als alle andere kinderen.

Het beleid bij het terugdringen van onderwijsachterstanden heeft een aantal speerpunten. Een ervan is het vroegtijdig voorkomen van taalachterstand bij kinderen als zij aan het basisonderwijs beginnen door stevig in te zetten op de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) van kinderen. Een ander speerpunt is het bevorderen van schoolloopbanen van kinderen en jongeren. Dit moet leiden tot een meer evenredige deelname van allochtone en autochtone jongeren in achterstandsomstandigheden aan HAVO en VWO onderwijs, minder voortijdige uitval en meer diploma's voor deze groep leerlingen. Het plan beoogt verder de beheersing van de Nederlandse taal te stimuren door te komen met een lokaal taalbeleidsplan, omdat taalbeheersing een belangrijke factor is voor een succesvolle loopbaan in het onderwijs.
Een ander speerpunt is het terugdringen van het voortijdig schoolverlaten..
Dit beleid moet ertoe leiden dat jongeren met tenminste een startkwalificatie het onderwijs verlaten. Jongeren voor wie een startkwalificatie niet haalbaar is, worden via een goed begeleid traject naar werk begeleid.

In de beleidsperiode moet de slag gemaakt om de opbrengsten van het achterstandenbeleid beter inzichtelijk te maken in meetbare resultaten.
Dit mede naar aanleiding van de kritiek van de Rekenkamer vorig jaar op het achterstandenbeleid van het Rijk.
Het nieuwe GOA-plan moet voor de leeftijdscategorie tot 12 jaar ruimte bieden voor deelplannen op buurt en wijkniveau. Voor de leeftijdsgroep boven 12 jaar komt er een plan van aanpak op stedelijk niveau. Het onlangs ingezette beleid in het kader van het Onderwijskansenplan maakt vanaf

1 augustus 2002 integraal onderdeel uit van het GOA-beleid.