Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 15/11/2001


---

Eredoctoraat voor Huub Oosterhuis

De Vrije Universiteit kent Huub Oosterhuis een eredoctoraat toe, op voorstel van de Faculteit der Godgeleerdheid. Oosterhuis betekent al ruim veertig jaar veel voor de oecumenische liedcultuur en de vernieuwing van de liturgie. De uitreiking zal plaatsvinden op 18 oktober 2002, bij de viering van de 122e dies natalis van de VU. Hoogleraar Liturgiewetenschap bij de Faculteit der Godgeleerdheid prof. dr. Niek Schuman is erepromotor.

Oosterhuis (1933) schreef honderden liederen die mede door hun bijzondere toonzettingen door Bernard Huijbers, Antoine Oomen en Tom Löwenthal wijd verspreid zijn. Ze zijn vertaald in haast alle Europese talen en in verschillende kerktradities zijn ze een belangrijk onderdeel van de liturgische viering geworden. Ook blijkt vaak dat mensen die zich om welke reden dan ook niet (meer) kunnen vinden in de traditionele kerken, veel aan Oosterhuis´ liederen hebben.

Oosterhuis zette de Latijnse liturgie om in een Nederlandse volkstaalliturgie, waaronder veel Psalmen en delen van het Romeinse Missaal. Hij schreef veel nieuwe teksten voor gebruik in liturgievieringen op zondagen, feestdagen en bij overgangsriten als doop, huwelijk en begrafenis. Die teksten waren een belangrijke hulp bij de zoektocht naar religieuze heroriëntatie die in de jaren zestig van de vorige eeuw op gang kwam.

Oosterhuis, die sinds 1965 in Amsterdam werkzaam is, heeft zich sterk ingezet voor de ontmoeting tussen (een poëtisch-liturgische vorm van) religie, cultuur en politiek. In De Rode Hoed, het centrum dat hij in 1990 oprichtte en waarvan hij tot 1998 directeur was, en het tijdschrift Roodkoper, waarvan hij nog steeds hoofdredacteur is, krijgt deze ontmoeting gestalte. Gebouw en tijdschrift zijn centra van bezinning en zingeving. Tot op vandaag is Oosterhuis ook voorganger in de Amsterdamse Studenten Ekklesia.