Gemeente Amsterdam


---

De bestuurlijke aanpak van (georganiseerde) criminaliteit in Amsterdam

De aanpak van (georganiseerde) criminaliteit is niet een exclusieve taak van politie en justitie. In Amsterdam wordt sinds enkele jaren hard gewerkt aan de invulling van de rol die het bestuur bij deze criminaliteitsbestrijding heeft. Op welke wijze dat gebeurt staat beschreven in de publicatie 'De bestuurlijke aanpak van (georganiseerde) criminaliteit in Amsterdam'. In dit boekje, dat verschijnt onder eindredactie van prof.dr. Cyrille Fijnhout, wordt onder meer ingegaan op het Wallenproject en de Screenings- en Bewakingsaanpak.

De Parlementaire Enquête Commissie 'Van Traa' presenteerde op 1 februari 1996 haar eindrapport 'Inzake opsporing'. In een van de bijlagen van de rapportage is een uitgebreide studie naar de georganiseerde criminaliteit in Amsterdam opgenomen, waaruit bleek dat er vanuit de georganiseerde criminaliteit een aantal duidelijke bedreigingen voor de stad bestaan. Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft de verschijning van het rapport aangegrepen om zijn taak bij de bestrijding van (georganiseerde) criminaliteit te herformuleren. Dit heeft geresulteerd in drie projecten die in de stad in dit kader worden ontwikkeld en die in onderlinge samenhang als doel hebben een bijdrage te leveren aan de aanpak van (georganiseerde) misdaad. Deze projecten worden beschreven in het boekje 'De bestuurlijke aanpak van (georganiseerde) criminaliteit in Amsterdam'.

Aan de orde komen de achtergronden van het beleid, waarbij onder andere wordt ingegaan op het bestuurlijk beleid dat sinds de jaren tachtig in New York is ontwikkeld, het beleid dat is ontwikkeld ter bevordering van de integriteit van het ambtelijk apparaat (Bureau Integriteit: project Correct of Corrupt?) en het instrumentarium dat is gemaakt om de (georganiseerde) criminaliteit langs bestuurlijke weg beter te beheersen.
Omdat de privacyregelgeving bij de toepassing van dergelijk beleid van belang is, wordt daar uitdrukkelijk aandacht aan geschonken.

Daarnaast worden nog twee belangrijke projecten besproken, namelijk het project waarin aannemers van (grote) publieke aanbestedingen worden gescreend (Bureau SBA: Screening en Bewaking) en het project om de greep van het stadsbestuur op het Wallengebied te verstevigen (Van Traa-Team: o.a. Wallenproject).

Mirjam Otten