Gemeente Leeuwarden

Rapport Gezond Leeuwarden

15 november 2001

Negatieve en positieve uitkomsten in rapport 'Gezond Leeuwarden' van regionale inspectie VROM

De gemeente Leeuwarden heeft een grote achterstand in het actualiseren van bestemmingsplannen. Onderzoek in het jaar 2000 door de drie regionale inspecties van VROM laat zien dat niet meer dan 16% van de bestemmingsplannen in overeenstemming is met VROM wet- en regelgeving. De kritiek is verwoord in het rapport 'Gezond Leeuwarden' van de gezamenlijke inspecties en richt zich op de 116 bestemmingsplannen die worden aangemerkt als verouderd of zeer verouderd.

Los van dit onderzoek heeft het college van b. en w. begin 2000 een Plan van Aanpak op laten stellen. Op basis daarvan heeft de gemeenteraad prioriteit gelegd bij de actualisering van de bestemmingsplannen en daarvoor extra middelen beschikbaar gesteld (1e fase 340.335,- / 750.000,-).

Inmiddels is een aantal plannen in procedure gebracht. Daarbij gaat het om de grote gebieden waardoor ook het totale aantal plannen sterk wordt verminderd. In twee fasen wordt daar tot 2004 een grote inhaalslag mee gemaakt (2e fase kost ca. 236.000,- / 520.000,-).

Over de beleidsterreinen volkshuisvesting en milieu zijn de gezamenlijke VROM-inspecties veel beter te spreken. Naar het oordeel van de Inspecties geeft Leeuwarden blijk van een gedegen aanpak van de problematiek van kamerverhuur en brandveiligheid daarbij. De noodzaak van die handelswijze door onze gemeente wordt nog eens ondersteund door recent onderzoek uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra). Dit instituut stelt dat de (rijks)bouwregelgeving onvoldoende voorziet in technische eisen met betrekking tot brandveiligheid van onzelfstandige woonruimten.

Verder wordt het milieubeleid van de gemeente Leeuwarden gewaardeerd. De conclusie van de Inspecties luidt: Bij de milieubeleidsvorming vertoont Leeuwarden een actief beeld. De noodzakelijke milieuplannen zijn aanwezig en Leeuwarden pakt het milieubeleid over de volle breedte op. Ook concluderen de Inspecties dat de milieubeleidsstukken in het algemeen van een goed niveau zijn.

De gemeentelijke controle op milieubeheervergunningen zou veel frequenter moeten; daarvoor is ook een aanzet gemaakt voor uitbreiding van de formatie. Aan de andere kant is wàt er aan milieucontrole gebeurd van hoge kwaliteit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: dhr. J.R. Mulder, Dsb telefoon: (058) 233 86 44.