Symposium 15 november onderzoekt rol universitaire organisatiecultuur Ondervertegenwoordiging vrouwen in wetenschappelijke top niet te wijten aan combinatie werk en moederschap
De aanhoudende commotie omtrent de moeilijkheden rond het werkend moederschap suggereert dat de combinatie werk en zorg de oorzaak is van het feit dat vrouwen sterk ondervertegenwoordigd zijn in de wetenschappelijke top. Dr. Lies Wesseling van de Universiteit Maastricht (UM) toont in "Geleerde Moeders" aan dat deze vooronderstelling ernstig in twijfel moet worden getrokken. Loopbanen van vrouwelijke wetenschappers worden niet zozeer gehinderd door hun eventuele moederschap, maar door bepaalde aspecten van de universitaire organisatiecultuur. Het symposium dat het Bureau Emancipatie en Diversiteit van de UM op 15 november organiseert, reflecteert op de vraag wat precies de obstakels zijn en hoe men tot verbetering kan komen.
Dr. Wesseling noemt in haar onderzoek, waarbij ze 32 vrouwelijke wetenschappers van de UM heeft geïnterviewd, verschillende verklaringen voor de vrouwelijke ondervertegenwoordiging aan de wetenschappelijke top. Zo blijken de betreffende vrouwen opvattingen te koesteren op het gebied van kwaliteitscriteria voor academisch leiderschap en wetenschappelijk onderzoek die afwijken van datgene wat in de universitaire cultuur gebruikelijk is. Vrouwen doen bij voorkeur maatschappelijk relevant onderzoek en publiceren hun bevindingen in (Nederlandse) vak- en opiniebladen. Hierdoor scoren zij niet hoog in de zogenaamde citatie-analyse, een gangbaar kwaliteitscriterium in de wetenschap waarbij een hogere waarde toegekend wordt aan internationale publicaties in specialistische wetenschappelijke tijdschriften. Ook lopen de vrouwen aan tegen de dominantie van een centralistische, regenteske leiderschapsstijl waarbij zij zelf van mening zijn dat een goede leider meer een klankbord en coach zou moeten zijn. Beide aspecten bemoeilijken het doorgroeien naar de wetenschappelijke top.
"De schoen wringt hem in de universitaire organisatiecultuur, die te eenzijdig, te weinig divers is.", aldus Lies Wesseling. In haar openingslezing van het symposium zal zij een aantal aanbevelingen doen waarna een forum van deskundigen op bestuurlijk, economisch en gender terrein hierop zal reageren. Andere sprekers zijn consultant mw.drs. Van der Pool, en mw.dr. Van Vught Thijssen, voormalig lid van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. Dagvoorzitter is drs. Saskia Groenewegen, collegelid van de Vrije Universiteit.
Na afloop van het symposium zal een fototentoonstelling over Geleerde
Moeders feestelijk worden geopend. De foto's op deze tentoonstelling zijn
gemaakt door de bekende fotografe Margriet Smulders en laten verschillende
vrouwelijke wetenschappers van de Universiteit Maastricht zien. De foto's
zijn te bezichtigen in de hal van het bestuursgebouw van de UM aan de
Minderbroedersberg 4-6 te Maastricht.
"Geleerde Moeders",
Noot voor de pers
Meer informatie over het symposium is te krijgen bij
www.unimaas.nl/emancipatie
geschreven door Lies Wesseling.
Uitgeverij De Balie
ISBN 90 6617 265 7.