Problemen door strengere normen doodskisten België

Uitvaartondernemers, kistenfabrikanten en crematoriumbeheerders in België verwachten grote problemen door de strengere milieuvoorschriften die vanaf
1 januari 2002 zullen gelden voor doodskisten. De Vlaamse minister van Leefmilieu - Vera Dua - gaat de uitvaartbranche hard aanpakken. Crematoria hebben te verstaan gekregen dat ze voor 2003 hun installaties zodanig moeten aanpassen dat zij voldoen aan de strenge emissie-eisen. Omdat de kisten een belangrijke bijdrage leveren aan de uitstoot van schadelijke stoffen, wil de minister dat al eerder de voorschriften voor de samenstelling en inhoud van doodskisten worden nagevolgd. Deze voorschriften zijn gebaseerd op een Koninklijk Besluit uit 1973, dat feitelijk al die tijd een papieren bestaan heeft geleid.

Volgens de uitvaartbranche zal toepassing van dat Koninklijk Besluit tot grote problemen leiden. Kistenfabrikanten betwijfelen of zij op korte termijn hun productielijnen zodanig kunnen aanpassen dat zij kisten kunnen produceren die aan de normen voldoen. Er zijn uitvaartondernemers die nu al aankondigen vanaf 1 januari 2002 geen crematies meer te kunnen verzorgen.

De crematoriumbeheerders voelen zich voor het blok gezet: zij worden verantwoordelijk gesteld voor de naleving van de milieuvoorschriften en bij overtreding verliezen zij hun milieuvergunning. De crematoria hebben uitvaartondernemers inmiddels laten weten dat ze vanaf 1 januari 2002 elke crematie zullen weigeren, indien de kist niet aan de voorschriften voldoet.

Vertegenwoordigers van de uitvaartbranche noemen de voorschriften uit 1973 'niet meer van deze tijd'. Zij hebben daarom een alternatief gepresenteerd, dat is gebaseerd op de Duitse norm. Het voorstel is begin november voorgelegd aan minister Dua. Omdat het echter gaat over productnormen, valt dit onderwerp onder de federale minister van Volksgezondheid, Consumentenzaken en Milieu. Nu het ene ministerie het dossier heeft doorgeschoven naar het andere ministerie, vreest de uitvaartbranche dat er in ieder geval niet voor 1 januari duidelijkheid zal zijn over de milieuvoorschriften.

Meer over dit onderwerp in het novembernummer van het vakblad 'Uitvaart'.


UITVAART is het onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen in Nederland en België en verschijnt 11 keer per jaar. UITVAART is een uitgave van Uitvaart Media.

Van Stolkweg 16, 2585 JR, Den Haag
Postbus 80532, 2508 GM, Den Haag
telefoon +31(0)70 351 88 18
telefax +31(0)70 351 88 09
email: uitgever@uitvaartmedia.com
www.uitvaartmedia.com

Adres redactie
Floris Heermalestraat 12, 3514 VW Utrecht
Postbus 15026, 3501 BA Utrecht
telefoon +31(0)30 272 02 51
telefax +31(0)30 272 37 82
e-mail: redactie@uitvaartmedia.com