Ingezonden persbericht

Nieuwe en gerichte voorlichting leidt tot resultaat Hartpatiënten in ziekenhuizen stoppen sneller met roken

Een nieuw voorlichtingsprotocol dat erop gericht is in het ziekenhuis opgenomen hartpatiënten met een minimale tijdsinvestering van het roken af te helpen, lijkt zijn vruchten af te werpen. Dit blijkt uit het onderzoek "Smoking cessation among patients hospitalized with cardiac disease: evaluation of a minimal-contact intervention" waarop drs. Catherine Bolman vrijdag 9 november is gepromoveerd. In dit onderzoek is de effectiviteit van een nieuw voorlichtingsprotocol onderzocht waarbij cardiologieafdelingen van elf ziekenhuizen waren betrokken.

Stoppen met roken is voor mensen die lijden aan een coronaire hartziekte de meest effectieve manier om de prognose te verbeteren. Uit het promotieonderzoek blijkt dat veel van de in het ziekenhuis opgenomen hartpatiënten gemotiveerd zijn om te stoppen met roken. Artsen en verpleegkundigen beschikken echter niet over de juiste middelen om de patiënten hierbij de begeleiden. Het nieuwe voorlichtingsprotocol is erop gericht de rokers te begeleiden in alle fasen die zij doorlopen, variërend van een geringe motivatie om te veranderen tot het zich eigen maken van het nieuwe (niet-roken) gedrag. Het protocol bestaat uit een door de cardioloog uitgesproken advies om te stoppen met roken gevolgd door een of meerdere begeleidingsgesprek(ken) met een afdelingsverpleegkundige. Ook ontvangt de patiënt schriftelijke zelfhulpmaterialen. Na ontslag uit het ziekenhuis besteedt de cardioloog bij het gesprek waarbij de patiënt terugkomt voor controle in de polykliniek, nogmaals aandacht aan het rookgedrag.

Het promotieonderzoek laat zien dat patiënten van de cardiologieafdelingen waar met het nieuwe voorlichtingsprotocol is gewerkt, vaker zijn gestopt met roken dan patiënten van de vergelijkingsgroep. Op de korte termijn blijkt het protocol effectief te zijn. De effectiviteit op lange termijn staat niet vast wanneer men ervan uitgaat dat de uitvallers van de studie (27%) weer zijn gaan roken. Als deze groep echter niet wordt meegerekend, is ook een lange termijn effect zichtbaar. De conclusie van het promotieonderzoek is dat het zinvol is om het protocol in te voeren wanneer een aantal verberingen in acht wordt genomen, zoals een betere training voor verpleegkundigen en cardiologen en een goede uitvoering van de nazorg.

Noot voor de pers
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612.
Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.