Provincie Utrecht

Persbericht
1005087600

Provincie kiest definitief voor Zevenhuizen als locatie voor baggerberging

Gedeputeerde staten hebben in het herziene baggerbergingsplan de polder Zevenhuizen bij Amersfoort opnieuw aangewezen als locatie voor een baggerberging. Daarmee bevestigen ze het ontwerp-besluit van 5 juni jongstleden om voor Zevenhuizen te kiezen. Ze baseren hun keuze voor Zevenhuizen op de uitkomsten van een aanvullend onderzoek naar de milieueffecten van een grootschalige baggerstort.

Het aanvullende milieueffectrapport (MER) heeft van 20 juni tot en met 14 september ter inzage gelegen. Het rapport is daarna met alle ingediende reacties voorgelegd aan de landelijke commissie MER. Die heeft laten weten dat het MER voldoende informatie bevat om een keuze te kunnen maken voor de locatie van een baggerstort.

Dringend stortruimte nodig
Al in 1997 heeft de provincie in haar baggerbergingsplan vastgelegd dat er een grote stortplaats moet komen voor de verontreinigde bagger die vrijkomt bij het baggeren van vaarwegen en sloten in de provincie Utrecht. De wateroverlast van de afgelopen jaren laat nog eens de noodzaak zien van een betere afvoer van het water. Gedeputeerde Kamp legt uit waarom de provincie die stortplaats nodig acht: "Het liefst zouden we zien dat alle bagger gereinigd of hergebruikt wordt. Ik constateer dat er daarvoor steeds meer mogelijkheden komen, maar tegelijk stel ik vast dat er de eerstkomende jaren in Nederland geen andere mogelijkheden voorhanden zijn om de bagger tegen aanvaardbare kosten te verwerken. En buiten onze provincie is er niet voldoende stortcapaciteit beschikbaar die benut kan worden voor Utrechtse bagger. Daarom is er dringend behoefte aan ruimte binnen de provincie voor de stort van baggerspecie."

Op verzoek van de gemeente Amersfoort is dit voorjaar nog een laatste onderzoek gedaan naar alternatieven voor het storten van verontreinigde bagger. Dat heeft uitgewezen dat er op de langere termijn wel goede vooruitzichten zijn voor alternatieve verwerkingsmogelijkheden en stortruimte buiten de provincie. Maar de komende jaren, zo bleek uit het onderzoek, zijn er in Nederland geen andere technieken of gegarandeerde mogelijkheden beschikbaar voor de verwerking van bagger tegen aanvaardbare kosten.

Zevenhuizen
Het provinciebestuur had in 1997 Zevenhuizen ook al aangewezen voor de aanleg van een baggerstort. Dat besluit was gebaseerd op de uitkomsten van een milieueffectrapport (MER), waarin tien locaties in de provincie waren onderzocht. Zevenhuizen was daarbij als beste plek uit de bus gekomen. Omdat in dat onderzoek echter niet de mogelijkheid van een omkaderde put was meegenomen besloot de provincie vorig jaar tot een aanvullend onderzoek. De uitkomsten daarvan gaven volgens GS geen aanleiding af te wijken van het eerdere standpunt dat Zevenhuizen een geschikte locatie is voor een baggerberging. Zevenhuizen is niet meer onverdeeld nummer één, maar komt nog steeds als een van de meest milieuvriendelijke varianten uit het onderzoek naar voren. Dat Zevenhuizen niet meer onverdeeld nummer één is, komt doordat bij de beoordeling van de milieueffecten dit keer ook de toekomstige woningen in Vathorst zijn meegenomen.

De locatie Zevenhuizen heeft het voordeel dat kan worden aangesloten bij de bestaande activiteiten, de infrastructuur en grootschalige voorzieningen voor afvalverwerking van Smink, zo menen gedeputeerde staten. Daardoor blijft de landschappelijke aantasting beperkt. Een belangrijk argument om voor Zevenhuizen te kiezen is dat er voor deze plek een initiatiefnemer is die vergevorderde plannen heeft en bereid is om er een baggerberging te realiseren.

Procedure
De locatie zal door middel van een partiele herziening worden opgenomen in het provinciale streekplan. De firma Smink kan nu een aanvraag indienen voor de milieuvergunning. Daarbij zal het bedrijf een rapport moeten overleggen waarin de milieueffecten zijn aangegeven van de voorgenomen inrichtingsvorm.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Annemieke van Leeuwen, 030 - 258 3151 of per e-mail: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl .