Gemeente Groningen

13
NOV
16.43

Persbericht

Jaarschijf 2002 van het Sociaal Structuur Plan klaar 13-11-2001

De jaarschijf 2002 voor het Sociaal Structuurplan is klaar. In deze jaarschijf staat het sociaal beleid van de gemeente Groningen voor het komende jaar. Het biedt een overzicht van de programmas en projecten die de gemeente in 2002 wil laten uitvoeren. Ook geeft het inzicht in de bedragen die hiermee gemoeid zijn. De programmas en projecten hebben betrekking op de themas Leefkwaliteit, Opgroeien in de stad, Kwetsbare groepen, Culturele Minderheden en de Vernieuwing van de zorg- en welzijnssector.

B &W willen 4.035.000,- steken in de verbetering van de Leefkwaliteit in de stad. Hierbij gaat het onder meer om het onderhoud en beheer van de openbare ruimte, wijkvernieuwing en veiligheid. Ook wordt geld gestoken in de ver- en nieuwbouw van sociaal culturele voorzieningen en het stimuleren van het gebruik van deze voorzieningen.

Het College van B&W reserveert 6.016.000,- voor het thema Opgroeien in de stad. Een deel hiervan gaat naar voorzieningen voor tieners en jongeren. Een ander deel van het geld gaat naar de uitbreiding van het Jeugd- en Jongerenwerk: in elk stadsdeel moet een goed functionerend Jeugd- en Jongerenteam (JJT) aanwezig zijn. Bij een aantal jongerenvoorzieningen zal de formatie van het al bestaande JJT worden uitgebreid. Het College wil verder het aantal Vensterscholen uitbreiden tot vijftien en meer sociaal-culturele activiteiten voor jeugdigen en jongeren laten organiseren.

Een bedrag van 3.592.000,- gaat naar het verbeteren van de positie van Kwetsbare groepen in de stad, bijvoorbeeld door sociale activering of inkomensondersteuning. Het budget wordt ook gebruikt voor het verbeteren van de leefomstandigheden voor mensen in problemen. Voorbeelden hiervan zijn de financiering van de meldpunten Zorg en Veiligheid, woonvoorzieningen en dagbestedingstrajecten voor dak- en thuislozen. Een deel van het bedrag wordt gereserveerd voor een aantal projecten gericht op het voorkomen van sociaal isolement van inwoners van onze stad: vrijwillige thuishulp, dagopvang dementerende ouderen, multifunctionele centra voor ouderen, etcetera.

B&W besteden 1.114.000,- aan het thema Culturele Minderheden. Een deel hiervan gaat naar het Ganashi-project, dat zich onder meer richt op het verlagen van de werkloosheid en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten onder Antillianen. Ook steekt het College geld in het verbeteren van de inburgering van nieuwe allochtonen in de stad, het onderwijs van leerplichtige allochtone leerlingen en de al bestaande Zomerschool.

Voor de vernieuwing van de zorg- en welzijnssector is een bedrag van 272.000,- gereserveerd. Dit geld wordt onder andere gebruikt voor onderzoek naar de sociale positie van wijk- en buurtbewoners en mobiliteits- en loopbaantrajecten in de sector.