GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 13 november 2001 16:01

Een bijeenkomst van vier ministers van defensie inzake Europa en Afghanistan

(13 november 2001)

Vragen van het lid Harrewijn (GroenLinks) aan de minister van Defensie over een bijeenkomst van vier ministers van defensie inzake Europa en Afghanistan.

1. Klopt het dat de ministers van Defensie van Duitsland, Frankrijk, Groot Brittanië en Italië aanstaande vrijdag een geheime bijeenkomst hebben in Petersberg bij Bonn over de coördinatie van de Europese opstelling inzake militaire acties in Afghanistan?

2. Wat vindt de regering van deze nieuwe 'kopgroep' binnen de EU inzake het Buitenlands- en Veiligheidsbeleid van Europa?

3. Als de selectie van landen mede ingegeven is door hun voorgenomen militaire bijdragen ten behoeve van de strijd tegen het terrorisme, hoe beziet de regering dan het feit dat Nederland niet uitgenodigd is in het licht van de mogelijke Nederlandse militaire bijdrage (als voorgesteld in brief van 9 november 2001)?

4. Kan de regering deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden, in ieder geval vóór het kamerdebat over de brief van 9 november 2001 en andere zaken aangaande Afghanistan, aanstaande donderdag?

Der Spiegel, 12 november 2001