Multiscope

SINTERKLAAS OP INTERNET POPULAIRDER DAN KERSTMAN

's-Hertogenbosch - 13 november 2001. Online onderzoeksbureau Multiscope heeft afgelopen weekend met haar Opiniemeter onderzocht hoe Sinterklaas en Kerst dit jaar gevierd wordt en welke rol internet daar in speelt. Sinterklaas blijkt populairder dan de Kerstman, maar er zal niet méér worden uitgegeven dan vorig jaar. Circa 16% van de
internetgebruikers heeft zich voorgenomen om de
decembercadeaus via internet te bestellen.

SINTERKLAAS EN KERST
Circa 90% van de Nederlanders gaat dit jaar Sinterklaas en / of Kerst vieren met cadeaus. Zo'n 35% zal alléén Sinterklaas vieren en 28% viert alléén Kerst met cadeaus. De overige 27% viert het beiden.

DECEMBER AANKOPEN
De totale uitgaven aan decembercadeaus zullen nagenoeg gelijk zijn aan de uitgaven van vorig jaar. Tegenover de 14% die zegt dit jaar meer te gaan besteden staat 16% dat minder gaat besteden. Een ruime meerderheid (70%) verwacht hetzelfde budget te hebben als afgelopen jaar. Een groot aantal Nederlanders (naar verwachting 1,3 miljoen) zal decembercadeaus via internet kopen. Dit komt overeen met 16% van alle Nederlandse internetgebruikers, nagenoeg gelijk aan de 18% Amerikaanse internetgebruikers dat internet gebruikt voor de kerstaankopen.

DIGITALE WENSEN
Het versturen van digitale wenskaarten heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Websites als www.kaartenhuis.nl, www.hallmark.nl en www.bluemountain.com kunnen in december wederom rekenen op een sterke toename van het aantal bezoekers aan hun website. Ruim 60% (circa 5 miljoen Nederlanders) zal een digitale kerstwens gaan versturen.

MULTISCOPE OPINIEMETER
De Multiscope Opiniemeter is een techniek waarmee online een bliksemmeting kan worden uitgevoerd en in zeer korte tijd (zelfs binnen enkele uren) de resultaten gepresenteerd kunnen worden. Multiscope maakt hierbij gebruik van het eigen online panel met meer dan 100.000 Nederlandse internetgebruikers. Middels een aselecte steekproef wordt een deel van dit panel benaderd en gevraagd om enkele korte vragen te beantwoorden over een actueel onderwerp. De respondenten krijgen na het invullen direct inzicht in de resultaten.

De Opiniemeter wordt niet alleen voor eigen onderzoek gebruikt, maar staat ook ter beschikking van andere partijen die nog dezelfde dag inzicht wil hebben in de mening van Nederlanders over een bepaald onderwerp. Maximaal worden vijf vragen voorgelegd aan minimaal 300 internetgebruikers.

OVER MULTISCOPE
Multiscope is een toonaangevend, online onderzoeksbureau, gespecialiseerd in online onderzoek & enquêtes, internet bereiksmeting en internet performance scans. Het
onderzoeksprogramma van Multiscope omvat de onderwerpen communicatie & multimedia, e-commerce, e-business, gebruikersprofielen en internet advertising.

Meer informatie over de Multiscope Opiniemeter is te vinden op: http://www.multiscope.nl/opiniemeter.phtml. Indien u meer informatie wilt over het inzetten van de opiniemeter voor eigen gebruik, dan kunt u contact opnemen met John Kivit (john@multiscope.nl of t. 073-6212122).

M U L T I S C O P E
__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/
. online research & surveying
. site audience measurement
. internet performance scans

Multiscope research program:
. communication & multimedia
. e-commerce, e-business
. profiling, internet advertising

P.O. Box 2126, 5202 CC
Helftheuvelpassage 6/11
Den Bosch, The Netherlands
t. +31 (0)73 621 21 22
f. +31 (0)73 624 14 62
info@multiscope.net
www.multiscope.net
__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/