OPLEIDINGSCENTRUM SVS

Schilders- en Afbouwbedrijfstak lost docententekort zelf op

In weerwil van de door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen geluide noodklok over het tekort aan docenten staan in de Afbouw- en Afwerkingsbedrijfstak doorgewinterde vakmensen te popelen om als onderwijsassistent Schilderen of Stukadoren bij een vmbo of regionaal opleidingencentrum aan de slag te gaan.

Dat er animo is om in het beroepsonderwijs aan de slag te gaan, bleek tijdens een drietal informatiebijeenkomsten die het Opleidingscentrum SVS en de Fontys PTH georganiseerd hadden. De opkomst voor deze bijeenkomsten was zo groot, dat meteen groepen van twaalf tot twintig deelnemers geformeerd konden worden. In september is al een groep stukadoors in Veenendaal gestart en in januari starten drie groepen schilders in Eindhoven, Waddinxveen en Zwolle. Voor degenen die te weinig vooropleiding hebben om meteen met de opleiding Onderwijsassistent te beginnen, wordt in januari centraal in het land nog een groep geformeerd die eerst een voorbereidende opleiding volgt.

De opleiding Onderwijsassistent is door de Fontys PTH gezamenlijk met het Opleidingscentrum SVS ontwikkeld en is met name gericht op het aanleren van didactische vaardigheden. Deelnemers moeten over voldoende opleiding beschikken op niveau 4 en worden geacht hun vaktechniek goed te beheersen. De opleiding Onderwijsassistent duurt een jaar en wordt gegeven op één avond per week. Daarnaast is tachtig uur stage verplicht. Wie de opleiding met goed gevolg doorlopen heeft, ontvangt het certificaat Onderwijsassistent. Dit staat gelijk aan het propedeusecertificaat van de opleiding docent Afwerkingstechnieken aan de Fontys PTH.

De ambities van de deelnemers aan deze nieuwe opleiding zijn verschillend. Sommigen willen graag fulltime het onderwijs in. Anderen zien meer in een onderwijsbaan van één dag per week, hetzij in dienst van de school, hetzij op detacheringsbasis vanuit het bedrijf waar ze werken. Diverse arbeidsvoorwaardelijke constructies zijn mogelijk.

Het Opleidingscentrum SVS in Waddinxveen (telefoon: 0182-64 11 11 of e-mail: svs@svs.nl) heeft een meldpunt voor scholen die onderwijsassistenten in de Bouwtechniek zoeken en toekomstige onderwijsassistenten die een stageplaats of baan zoeken, zodat zij met elkaar in contact kunnen worden gebracht. Ondanks het docententekort zijn nog maar weinig scholen bekend met het meldpunt.

Het tekort aan docenten Schilderen en Stukadoren wordt niet alleen veroorzaakt doordat jonge afgestudeerden van de lerarenopleidingen massaal voor het bedrijfsleven kiezen. Ook de vernieuwde structuur van het voortgezet onderwijs, waarbij mavo en vbo tot vmbo zijn samengevoegd en de aandacht voor praktijkvakken toegenomen is, vormt een belangrijke factor. Zo werd tot voor kort op nog maar 60 vbo-scholen les in schilderen gegeven, maar kunnen de leerlingen in de Bouwtechniek van het nieuwe vmbo op 280 scholen deelnemen aan lessen schilderen en stukadoren.

13 nov 01 15:20