Centrum voor Arbeidsverhoudingen

12/11/2001

CNV: Looneis minimaal 2,25 en maximaal 4 procent

Het CNV-bonden zullen tijdens de CAO-onderhandelingen in 2002 minimaal 2,25 procent loonsverhoging eisen en maximaal 4 procent. Dit heeft het Algemeen Bestuur van het
CNV vandaag besloten. CNV-voorzitter Doekle Terpstra spreekt van "een goed onderbouwde en verantwoorde looneis waarmee de werkgelegenheid niet in gevaar wordt gebracht.
Per sector zullen wij bezien wat er bovenop het minimum van 2,25 procent kan worden gevraagd. De ontwikkeling van de topsalarissen en winstgevendheid zijn hierbij belangrijke
gegevens. Daarnaast blijven wij ons inzetten voor gezond werk, employability en zorg en arbeid."

CPB-raming als basis
Het CNV heeft haar looneis niet zoals gebruikelijk op Prinsjesdag vastgesteld. De aanslagen in Amerika veroorzaakten grote onzekerheid ten aanzien van de economische ontwikkelingen. Deze onzekerheid maakte het toen voor het CNV onmogelijk een verantwoorde looneis vast te stellen. Nadat het CPB vorige week haar nieuwe economische voorspellingen voor 2002 heeft gepresenteerd, is het CNV wel in staat een looneis vast te stellen. CNV-voorzitter Doekle Terpstra: "Ook voor 11 september was ons duidelijk dat de uitbundige economische groei van de afgelopen jaren aan het afnemen was. Er is geen reden voor paniek, maar waakzaamheid is nu uitermate belangrijk. Zeker nu onze prijsconcurrentiepositie ten opzichte van het buitenland aan het verslechteren is. Bovendien geeft het CPB aan dat de onzekerheden ten aanzien van de internationale economische ontwikkelingen er niet kleiner op zijn geworden. Daarom adviseren wij geen CAO's af te sluiten met een langere looptijd dan 12 maanden."

Bandbreedte
De afgelopen jaren hanteerde het CNV één percentage als indicatie voor de looneis in de CAO-onderhandelingen. Omdat de situatie in de verschillende sectoren sterk verschilt, heeft het CNV besloten de looneis in de vorm van een bandbreedte vast te stellen. De CAO-onderhandelaars krijgen zo de ruimte om te bezien wat een verantwoorde looneis in hun sector is.