Gemeente Den Haag

2001-11-13: Gemeente start drie digitale debatten op Residentie.net

De gemeente Den Haag start in november drie digitale debatten op Residentie.net. Het gaat hierbij om een discussie over de Noordwestelijke hoofdroute, een debat over geweld op straat en een discussie met jongeren over participatie. Op 12 november begint het eerste debat. Vanaf die dag tot 18 november kunnen de bewoners langs de Noorwestelijke Hoofdroute aangeven over welk van de deelplannen zij willen discussiëren. Vanaf die datum starten ook de beide andere debatten.

Het Haagse college is van mening dat internet een goede bijdrage kan leveren aan het debat met de stad over allerlei beleidsonderwerpen. Daartoe is o.a. ook Residentie.net opgericht. Echter binnen de gemeente is tot nu toe weinig ervaring opgedaan met digitaal debatteren. Vandaar ook de keus voor de drie onderwerpen die wat betreft inhoud en doelgroepen tamelijk uiteenlopend zijn.

De discussie over de Noordwestelijke hoofdroute start op 12 november. Van 12 tot 18 november kunnen bewoners die aan of in de buurt van de Noordwestelijke hoofdroute wonen per e-mail aangeven over welk van de vijf deelplanen men wil discussiëren. Van 19 november tot en met 2 december wordt vervolgens de eigenlijke discussie gevoerd. Het is de bedoeling dat de resultaten van het debat deel uitmaken van de besluitvorming over het plan van aanpak, dat begin 2002 in de commissie Verkeer en Vervoer aan de orde komt.

Het debat over jongerenparticipatie begint op 20 november met een chat-sessie tussen wethouder Klijnsma, de leden van de raadscommissie voor Welzijn en een groep middelbare scholieren. Het debat daarna duurt tot 5 december en is gericht op de groep jongeren tussen de 12 en 18 jaar. In het debat worden zij gevraagd naar hun mening over de eigen stad, hun eigen rol in de samenleving, over voorzieningen voor jongeren en over de manier waarop zij willen meepraten over het gemeentelijk beleid. Goede ideeën worden verwerkt in het nieuwe beleidsprogramma.

Het derde debat over geweld op straat is van 24 november tot 19 december. Deze discussie richt zich in eerste instantie op het uitgaanspubliek, de horeca-ondernemers en de bewoners van de binnenstad.

In de eerste fase van het debat gaat het vooral om inventarisatie van gevoelens over de (on)veiligheid in de binnenstad en ideeën over gewenst gedrag van betrokkenen om geweld te voorkomen. In de tweede fase gaat het om concrete oplossingen. De resultaten van het debat komen aan de orde in de werkbespreking van de commissie ABPB op 14 december.

13 november 2001

last update: 13 november 2001 ;pag.: 9422; auteur: 112