Gemeente Rijswijk

ersbericht
Voornemen tot besturenfusie Openbaar basisonderwijs Delft en Rijswijk

Rijswijk, 13 november 2001

De colleges van B&W van Delft en Rijswijk hebben het voornemen om te komen tot een besturenfusie van het openbaar primair onderwijs in Delft en Rijswijk. Door deze aanpak kunnen de individuele scholen en hun directeuren beter ondersteund worden. Hierdoor kan de aandacht op schoolniveau vooral naar onderwijs, leerlingen en ouders uitgaan. Daarnaast leidt de fusie tot een sterkere bestuurlijke positie van het openbaar onderwijs. Op 13 november heeft de raadscommissie WZO (in Delft) hierover een informatieve bespreking. De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van de openbare scholen in Delft is al geïnformeerd maar moet nog advies uitbrengen.
In Rijswijk komt het voorstel in de raadscommissie OSZW van 3 december aan de orde.
De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van Rijswijk is al akkoord.

De voorgenomen fusie betreft alleen de bovenschoolse structuur, dus de besturen. De scholen blijven gewoon zelfstandig. Met meer scholen onder een bestuur kan beter worden ingespeeld op landelijke ontwikkelingen zoals lumpsum financiering (financiering ineens) en deregulering (meer zelfstandigheid bij schoolbesturen). Zo ontvangt het gefuseerde schoolbestuur meer rijkssubsidie vanwege een groter aantal leerlingen en kan zij deze subsidie flexibeler inzetten. De efficiëncy-voordelen zijn bijvoorbeeld een gezamenlijke bestuurs
-en management ondersteuning, die o.a. bestaat uit werkzaamheden op het gebied van beleidsvoorbereiding, uitvoering, administratie en secretariaat.

De twee besturen worden nu nog gevormd door de colleges en gemeenteraden van Delft en Rijswijk. Bij een fusie moet er een nieuwe rechtspersoon komen: een stichting of een openbare rechtspersoon. Er is dus sprake van een gelijktijdige verzelfstandiging van het openbaar onderwijs.

In Delft was al eerder ingezet op een verzelfstandiging van het openbaar primair onderwijs in de vorm van een bestuurscommissie. De voorgenomen besturenfusie annex verzelfstandiging tussen Delft en Rijswijk gaat nu een stap verder.

Naar verwachting brengt de commissie WZO in december een formeel advies uit over het voorstel. Als de raden akkoord gaan, wordt er een intentiebesluit genomen, waarna een gezamenlijk onderzoek kan starten naar de haalbaarheid van de besturenfusie met als streefdatum 1 januari 2003.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2001 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.