Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Uitbreiding met tien lidstaten in 2004 haalbaar

Op 13 november 2001 presenteerde de eurocommissaris voor uitbreiding Verheugen de voortgangsrapporten van de twaalf landen die willen toetreden tot de Europese Unie. Verheugen was zeer positief en voor het eerst zei hij ondubbelzinnig dat het realistisch is dat in 2004 tien landen tot de EU zullen toetreden. Alleen Roemenië en Bulgarije lopen nog te ver achter bij de rest om dit te kunnen halen. Turkije heeft een aparte status: het wordt wel beschouwd als kandidaat-land, maar de toetredingsonderhandelingen zijn nog niet geopend.

De Commissie is in haar voortgangsrapport zeer positief over de vooruitgang die door de kandidaat-landen is geboekt op weg naar het EU-lidmaatschap. Volgens haar is er substantiële vooruitgang tot stand gebracht ter realisering van de Kopenhagen-criteria. Alle kandidaatlanden, Turkije uitgesloten, voldoen nu aan de politieke criteria. De Commissie constateert nog wel bepaalde problemen op het vlak van corruptie, rechten van minderheden en mensenhandel. De Commissie rekent wat dat betreft op verbeteringen in de kandidaatlanden.

Tien landen voldoen praktisch volledig aan de economische criteria; Cyprus en Malta al volledig. In Bulgarije en Roemenië is vooruitgang geboekt, terwijl Turkije nog niet aan de economische criteria voldoet.

Voor wat betreft het acquis is er ook goede vooruitgang geboekt, zij het dat verdere aanpassingen nodig zijn in de administratieve en wettelijke capaciteiten van de kandidaatlanden. Op dit moment voldoet geen enkele van de kandidaatlanden aan alle drie de criteria en daarom hecht de Commissie veel belang aan het opzetten van een efficiënt bestuurlijk en administratief apparaat. De Commissie stelt een actieplan voor met bijbehorende financiële middelen om de efficiëncy van het administratieve apparaat te vergroten.

Hoewel de toetredingsonderhandelingen met Cyprus ver zijn gevorderd, is het volgens de Commissie absoluut noodzakelijk dat er wezenlijk vooruitgang wordt gerealiseerd in het totstandbrengen van een duurzame vrede. De recente constitutionele hervorming in Turkije wordt door de Commissie als een stap in de goede richting gezien.

Volgend jaar wordt om meerdere redenen als doorslaggevend gezien voor het welslagen van de onderhandelingen. De Commissie zal dan voor de eerste maal afsluitende opinies geven over de onderhandelingen en dan mogen er geen tekortkomingen meer worden geconstateerd. Voorts zal de Commissie voor volgend jaar een algemeen kader voorstellen voor de onderhandelingen over het financiële hoofdstuk waarbij zij strikt de financiële afspraken zal respecteren zoals die vastliggen tot 2006. Tot slot is de fase die nu wordt ingegaan cruciaal voor de aanvaarding door de burgers zowel in de Unie als de kandidaatlanden van de aanstaande uitbereiding. De burger moet dan ook alle mogelijk informatie over de uitbreiding worden aangereikt ter realisering van het noodzakelijk draagvlak.

De Commissie zal alles in het werk stellen om de eerste uitbreiding tot stand te brengen voor de Europese verkiezingen van 2004. Voor uitbreidingen die daarna plaatsvinden, mogen de spelregels niet tussentijds worden veranderd. Een koppeling tussen financiering van de Unie na 2006 en eventuele uitbreiding is volgens de Commissie evenmin acceptabel.