Provincie Noord-Holland

Persbericht, 13 november 2001

Gedeputeerde Staten: meeste projecten in het kader van stedelijke vernieuwing positief beoordeeld.

Van de 50 projecten die door gemeenten bij de provincie zijn aangemeld voor financiële ondersteuning in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) lijkt het merendeel aan de gestelde criteria te voldoen. Aan een aantal gemeenten wordt nog om aanvullende informatie gevraagd. Dit staat vermeld in de jaarlijkse rapportage aan van Gedeputeerde Staten (GS).

ISV is door het Rijk beschikbaar gesteld met als doel het stimuleren van stedelijke vernieuwing. De provincie beheert het budget en kent de gelden toe aan gemeenten. Daarnaast stelt de provincie eigen geld beschikbaar Dit geld is beschikbaar voor projecten waarbij een extra stimulans wordt gegeven aan de provinciale criteria. Deze zijn o.a.:
* integrale aanpak

* bovenlokale afstemming en regionale thema's
* inspelen op kwaliteiten, kansen en bedreigingen
* multiplier (de mate waarin de gemeente erin slaagt met ISV-geld particuliere investeringen op gang te brengen)
* woningen en voorzieningen voor ouderen

* duurzame milieuaanpak.

Een groot deel van de aanvragen is gericht op voorzieningen voor ouderen. Uitgangspunt voor GS is dat de komende jaren tenminste evenveel voor ouderen geschikte woning beschikbaar komen als in het verleden.

Daarnaast zijn er een groot aantal projecten ingediend waarbij sprake is van een integrale aanpak. Daarbij is breder dan gebruikelijk gekeken naar de maatschappelijke problematiek. Zo heeft Haarlem een werkervaringsproject ontwikkeld waarin jongeren als bouwvakker worden opgeleid en vijf panden worden opgeleverd waarin drie grote woningen worden gebouwd en twee ateliers voor kunstenaars. Dit project is onderdeel van een langlopend project wat onder meer de herbouw van de molen De Adriaan en de instandhouding van een reparatiewerf omvat.

In Noord-Holland behoren Amsterdam, Haarlem, Zaanstad en Alkmaar tot de dertig grote steden in Nederland die rechtstreeks een bijdrage van het rijk ontvangen. Daarnaast ontvangen de laatste drie gemeenten een bijdrage van fl. 700.000 van de provincie. De overige gemeenten zijn verdeeld in programma- en notitiegemeenten.

De programmagemeenten hebben een ISV-programma 2000-2005 ingediend waarvoor zij door GS in 2000 gelden toegewezen hebben gekregen. De programmagemeenten krijgen het geld in eigen beheer. Er is tot nu toe een stimuleringsbijdrage toegezegd aan 12 gemeenten. Zo wil bijvoorbeeld de gemeente Bussum de toegezegde ISV-bijdrage van fl. 350.000,-- gebruiken om plannen te realiseren voor een wijkontmoetingscentrum met een speciale functie voor ouderen. Aan Purmerend is fl. 850.000,-- toegezegd dat ze onder andere zullen besteden aan het verbouwen van twee woonzorgcomplexen en de renovatie van het winkelcentrum Gildeplein. In 2005 moeten de gemeenten verantwoorden of het geld is besteed in overeenstemming met de afspraken die gemaakt zijn met de provincie.

In de notitiegemeenten is de opgave voor stedelijke vernieuwing kleiner. GS hebben een bedrag vastgesteld waarop de notitiegemeente in de periode 2000-2005 kan rekenen. Toekenning van de bedragen worden per project door GS beoordeeld. De projecten van beide notitiegemeenten Laren en Drechterland zijn positief beoordeeld met betrekking tot de provinciale criteria en dus de inzet van provinciaal geld. Laren heeft in samenwerking met Blaricum een project opgezet voor het afleggen van huisbezoeken aan ouderen en ontvangt hiervoor een stimuleringsbijdrage van de provincie fl. 11.300,--. In Drechterland zit de realisatie van 36 ouderenwoningen in de planning waarvoor de provincie fl. 191.290,-- heeft toegezegd.

Informatie: Ine Kuipers, afdeling RWB, tel. (023) 514 38 68