Provincie Noord-Holland

Persbericht, 13 november 2001

90 miljoen voor uitbreiding recreatiegebied Geestmerambacht Het College van Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met de plannen voor een forse uitbreiding van het recreatiegebied Geestmerambacht ( van 200 naar 450 ha) én met de aanleg van de Groene Loper in het HAL-gebied (Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk). De kosten van het hele project, inclusief de fietsverbinding met de kust bedragen bijna 90 miljoen gulden.

Om vaart te zetten achter de plannen wil het dagelijks bestuur van de provincie zo snel mogelijk rondom het Geestmerambacht 250 ha grond aan laten kopen door de Dienst Landelijk Gebied. De provincie is in principe bereid dat voor te financieren tot een maximaal bedrag van 12 miljoen gulden. Het geld van het rijk hiervoor komt pas in 2004 beschikbaar.
De uitwerking van de wijze van voorfinanciering en de bepaling van de eigendomsverhoudingen moet nog nader worden vastgesteld.

Verder is het waarschijnlijk mogelijk om 3,6 miljoen gulden uit het provinciale fonds Openluchtrecreatie (in 2002 en 2003) te gebruiken voor de aanleg van de Groene Loper.
Deze aanleg staat garant voor aantrekkelijke verbindingen tussen het recreatiegebied en de rondom gelegen steden en dorpen. Over bovengenoemde principe besluiten van het dagelijks bestuur van de provincie, moeten provinciale staten in het voorjaar van 2002 definitief beslissen.

De voorkeur van GS gaat uit naar een waterrijke inrichting van het nieuwe gebied: een doolhof van water en riet met wilgenstruweel, fiets- en wandelpaden en vaarverbindingen. Dat levert niet alleen een spannende natuurbeleving op maar ook een gunstige waterhuishouding, inclusief waterkwaliteit, waterberging en peilbeheer. Deze variant is wel 16 miljoen gulden duurder dan het basisplan. Een deel van dat extra bedrag is reeds toegezegd door de provincie (4 miljoen gulden) en door het Waterschap Groot Geestmerambacht (2 miljoen). Voor het nog ontbrekende geld is inmiddels een beroep gedaan op bijdragen van de EU en het Rijk. In de eerste helft van volgend jaar vallen hierover de besluiten.

Wat Gedeputeerde Staten betreft kunnen de HAL gemeenten, de waterschappen en het recreatieschap nu aan de slag met de verdere voorbereiding en uitvoering van het plan, dat door het rijk is aangemerkt als Strategisch Groen Project. Dat wil zeggen dat in ieder geval een groot deel van de kosten - bijna 50 miljoen gulden- door Den Haag wordt betaald.

De provincie en de HAL gemeenten hebben hun financiële bijdragen in principe toegezegd waardoor het plan grotendeels kan worden gerealiseerd. Tot nu toe gehouden inspraakronden leverden vele enthousiaste reacties op vanuit de bestuurlijke en de maatschappelijke hoek.
Dit integrale recreatieplan draagt duidelijk bij aan de leefkwaliteit van de bewoners in de HAL- regio. Andere pluspunten zijn dat de belasting van kust en duinen door recreanten uit het HAL gebied -plus het daarbij behorende autoverkeer- minder wordt. Het plan zorgt er ook voor dat een belangrijk onderdeel van de Provinciale Ecologische Hoofd Structuur (PEHS) wordt aangelegd. Tenslotte is dan meer waterberging mogelijk in de Schermerboezem, in perioden met erg veel regen.

Als provinciale staten volgend voorjaar instemmen met de beslissingen van het dagelijks bestuur kan het hele plan in de komende 5 jaar uitgevoerd. In de eerste periode van 2 á 3 jaar ligt het accent op grondverwerving en voorbereiding. Daarna verschuift het accent naar uitvoering.

Inlichtingen: Wietse de Vries, projectleider uitbreiding Geestmerambacht, tel. (023) 514 30 61