BASF

Resultaten eerste negen maanden BASF-groep in Nederland

De bedrijven van de BASF-groep in Nederland zijn ondanks de verslechterde economische omstandigheden de eerste negen maanden van dit jaar goed doorgekomen. Zo boekten Wintershall Nederland B.V. en BASF Drukinkt B.V. beide een omzetstijging ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. BASF Coatings Nederland noteerde een omzetdaling van 5% ten gevolgen van het beëindigen van bepaalde activiteiten van het bedrijf in Nederland. BASF Nederland B.V. stabiliseerde haar omzet op het niveau van het jaar 2000.

BASF Nederland B.V.

De omzet van BASF Nederland B.V. heeft zich in de eerste negen maanden van 2001 met 360 miljoen euro gestabiliseerd op het niveau van 2000. Tussen de verschillende onderdelen van het bedrijf zijn er onderling wel veranderingen in het resultaat te zien. Negatief is de omzetontwikkeling bij het segment Kunststoffen, waar ten opzichte van het topjaar 2000 een aanmerkelijk lagere omzet werd gerealiseerd. De divisies Fijnchemie en Agro daarentegen laten uitstekende groeicijfers zien. Agro heeft in het lopend boekjaar de activiteiten van Cyanamid volledig geïntegreerd. Met deze acquisitie is het aandeel van BASF in de gewasbeschermingsmiddelenmarkt duidelijk ontwikkeld. Bij het segment Chemie weerspiegelt de afzwakkende wereld- en Nederlandse conjunctuur zich in een stagnerende omzetgroei. Met betrekking tot de productielocaties van BASF Nederland B.V. is te melden dat de productie op de locatie Apeldoorn (masterbatches) naar verwachting verloopt. Met betrekking tot de locatie Kleefse Waard in Arnhem (polymeerdispersies) is in mei van dit jaar bekend geworden dat BASF AG een besluit heeft voorgenomen om de locatie medio 2003 te sluiten. Vanwege deze sluiting is BASF Nederland B.V. onlangs tot een akkoord gekomen met de vakbonden over een Sociaal Plan voor de betrokken werknemers. Bij de huidige economische situatie verwacht BASF Nederland B.V. 2001 af te sluiten met een gelijke tot enigszins lagere omzet ten opzichte van het voorgaande jaar.

Wintershall Nederland B.V.

De omzet van Wintershall Nederland B.V. over de eerste negen maanden van 2001 bedroeg 142,8 miljoen euro. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar betekent dit een stijging van 37%. De oorzaak van deze stijging is in de eerste plaats gelegen in een verdubbeling van de gasproductie door de start van een nieuw veld. In de tweede plaats heeft het bedrijf ook dit jaar te maken gehad met hogere gasprijzen. Door de start van bovengenoemd veld in het eerste kwartaal van 2001 zal de gasproductie zich in de komende jaren op het niveau van dit jaar handhaven. Een eventuele verdere stijging van de productie is mede afhankelijk van het succesvol aanboren van nieuwe velden. Over de ontwikkeling van de olieprijs valt geen voorspelling te doen.

BASF Drukinkt B.V.

BASF Drukinkt B.V. in Doetinchem heeft ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar, een omzetstijging van 4,4% gerealiseerd. Daarmee bedraagt de omzet over de eerste negen maanden van 2001 19,1 miljoen euro. Ondanks deze stijging is de omzet slechts 95% van het budget. Een gevolg van de teruglopende conjunctuur. Door bijvoorbeeld minder krantenbijlagen en minder advertenties heeft deze verminderde economische situatie directe invloed op de verkoop van kranteninkten. Naast de kranteninkten probeert BASF Drukinkt B.V. voet aan de grond te krijgen in de Nederlandse markt voor drukplaten en verpakkingsinkten. De verwachting is dat het bedrijf in de toekomst een groei zal doormaken in zowel de nieuwe productgroepen als ook in de krantendrukinkten. Voor deze laatste productgroep zal de groei met name gerealiseerd worden in (nieuwe) exportgebieden.

BASF Coatings Nederland B.V.

In de eerste negen maanden van 2001 realiseerde het bedrijf een omzet van 13,8 miljoen euro, hetgeen een omzetdaling betekent van 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzetdaling is met name het gevolg van het beëindigen van de activiteiten van de industrielakken in Nederland. Het marktaandeel in de autoreparatielakken is in de afgelopen negen maanden wel iets toegenomen ten opzichte van vorig jaar. BASF Coatings Nederland B.V. zal zich blijven richten op de intensivering van de samenwerking met klanten bij de invoering van oplosmiddelarme producten. Hierbij richt men zich zowel op de technische als ook op de commerciële medewerkers van de afnemers. Daarnaast wil het bedrijf in de toekomst het klantenbestand in de autoreparatielakken verder uitbreiden.

Voor nadere informatie omtrent de resultaten van BASF AG kunt u het internet raadplegen.

BNL 13 nov 2001

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203