Ingezonden persbericht


Persbericht Bedrijfsartsen actief bij aanpak psychische klachten

Psychische klachten moeten in een vroeg stadium worden aangepakt. Samenwerking tussen bedrijfsartsen en behandelaars bevordert het herstel bij ziekteverzuim vanwege psychische redenen. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) onderschrijft deze belangrijke uitkomsten van de Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid (commissie Donner I) die afgelopen woensdag een Leidraad uitbracht voor de aanpak van verzuim om psychische redenen.

De voorgestelde werkwijze sluit uitstekend aan bij de richtlijn over psychische klachten die door de beroepsgroep zelf is ontwikkeld. Dit betekent dat werknemers en werkgevers van bedrijfsartsen een activerend beleid kunnen verwachten. De bedrijfsarts volgt daarbij altijd de wet- en regelgeving voor beroepsgeheim en privacy.

De NVAB ondersteunt de voorstellen van Donner om verdere implementatie van de richtlijn te bevorderen en te versnellen. De ministeries van VWS en SZW kunnen een stimulerende rol spelen. Werkgevers en arbodiensten zullen in hun contracten afspraken moeten maken voor voldoende tijd voor bedrijfsartsen om begeleiding volgens de richtlijn te realiseren.

Een activerend beleid betekent dat de bedrijfsarts afhankelijk van het perspectief op (spontaan) herstel een begeleidingsplan opstelt. Bedrijfsartsen ondersteunen daarin de eigen verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Bij een gunstig perspectief bestaat deze begeleiding uit een aantal gesprekken om de oorzaken te analyseren en oplossingen te realiseren. Bij ingewikkelde problemen of bij een minder gunstig perspectief op snel herstel adviseert de bedrijfsarts een adequate behandeling door gespecialiseerde hulpverleners. Dit doet hij in overleg met de werknemer en de huisarts. Hij informeert hierover de werkgever en volgt daarbij de regels voor beroepsgeheim en privacy.

De bedrijfsarts betrekt als de medisch specialist voor arbeid en gezondheid mogelijkheden tot werkhervatting in zijn advies. Uit onderzoek blijkt dat een passende behandeling in combinatie met hervatting in (eventueel aangepast) werk het herstel van psychische klachten bevordert. De NVAB sluit zich daarmee aan bij het tweesporenbeleid van klachtbehandeling en werkhervatting dat de commissie Donner I voorstelt.

NVAB, 13 november 2001