Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Tony Miles overleden

De Engelse GM Tony Miles is maandag in zijn woonplaats Birmingham in zijn slaap overleden. Hij is 46 jaar geworden. Miles leed al geruime tijd aan een ernstige vorm van suikerziekte.

In de jaren zeventig en tachtig was Miles een van de sterkste schakers ter wereld. Hij was op 20-jarige leeftijd in 1976 de eerste Brit die de titel grootmeester veroverde. Met dat wapenfeit troefde Miles zijn toenmalige concurrenten Bill Hartston en Ray Keene af. Later stonden steeds meer sterke Britse grootmeesters op als Nunn, Speelman, Short, Stean, Mestel en Adams.

In 1974 bleek al het grote schaaktalent van Miles toen hij in Manilla wereldkampioen bij de junioren werd. Hij was een vaste gast bij de grote Nederlandse toernooien en won onder meer het Interpolistoernooi in Tilburg en het IBM-toernooi in Amsterdam. Eenmaal baarde Miles opzien in Tilburg omdat hij door rugpijn gedwongen was zijn partijen liggend op een stretcher te spelen.

Miles liet zich herhaaldelijk verleiden tot absurd ogende openingszetten. Legendarisch is zijn overwinning op de toenmalige wereldkampioen Karpov tijdens het EK voor landenteams in 1980 toen hij de zet e4 riposteerde met a6. (ANP)