Gemeente Albrandswaard


Gemeenteraad neemt besluit PortlandRhoon, 13 november 2001

Portland blijft wijk van Rhoon

Gisteravond heeft de gemeenteraad van Albrandswaard in een historisch proces besloten dat de VINEX-locatie Portland geen aparte woonkern wordt, maar als wijk van Rhoon zal worden beschouwd. Portland wordt gebouwd aan de rand van de gemeente Albrandswaard en is gescheiden van de rest van het dorp Rhoon door een poldergebied. De wijk vormt samen met Carnisselande de grote VINEX-opgave in de zuidrand van Rotterdam.

Deze beslissing is om meerdere redenen bijzonder. Ten eerste heeft de raad besloten de huidige bewoners van de VINEX-locatie nauw te betrekken bij de besluitvorming. Alle inwoners van Portland zijn goed geïnformeerd over de gevolgen van de beslissing over de status van Portland. Hiervoor is een informatieavond ingericht en is schriftelijke informatie verstrekt. Vervolgens is aan de huidige bewoners van deze locatie de keuze voorgelegd voor de status van hun woongebied. Op het moment dat de gemeenteraad de keuze voor dit proces maakte, heeft een meerderheid van de raadsfracties aangegeven de uitslag van de meningspeiling te zullen respecteren.

Ten tweede wordt in Nederland maar zelden een grote nieuwbouwwijk gebouwd die niet aan een bestaande woonplaats grenst. In de gevallen dat dit wel gebeurt, ligt de keuze voor het stichten van een nieuwe kern vaak voor de hand. Echter, in Albrandswaard waren duidelijke signalen te horen van de bewoners dat zij er de voorkeur aan gaven om deel uit te blijven maken van Rhoon.

Aan de hand van de respons op de enquête is duidelijk geworden dat dit onderwerp de aandacht heeft van de bewoners van Portland. Bijna 76% leverde een ingevuld enquêteformulier aan bij de gemeente. Uit de respons kwam een helder beeld naar voren van de wens van de bewoners: ruim 77% koos ervoor om Portland een wijk van Rhoon te laten blijven. Maandag 12 november heeft de gemeenteraad dit advies overgenomen en is het besluit gevallen om Portland een wijk van Rhoon te laten blijven.