Athlon Groep

13 november 2001, Amsterdam/Hoofddorp

Overname autobedrijven van Athlon Groep door Stern Groep definitief Stern Groep en Athlon Groep maken bekend dat op 12 november 2001 de definitieve koop- / verkoopovereenkomst is gesloten inzake de overname door Stern Groep van alle Nederlandse autobedrijven, de aanverwante dealerleasebedrijven en een autoschadeherstelbedrijf van Athlon Groep. De over te nemen activiteiten zullen per 1 januari 2002 voor rekening en risico van Stern Groep komen.

Financiering koopsom
De overname zal door Stern Groep betaald worden in contanten. Ter financiering van de koopsom van EUR 32,7 miljoen zal Stern Groep door middel van een publieke emissie nieuwe gewone aandelen plaatsen en zullen tevens de bestaande kredietfaciliteiten worden uitgebreid. Het emissieprospectus zal naar verwachting in de week van 19 november beschikbaar komen.

De over te nemen activiteiten
Stern Groep zal 9 autobedrijven met in totaal 18 vestigingen overnemen van Athlon Groep. Deze autobedrijven vertegenwoordigen de merken Mercedes-Benz, Chrysler, Opel, Ford, Volvo, BMW en VW / Audi.Tevens zal Stern Groep 5 dealerleasebedrijven overnemen met een totale leaseportefeuille van ongeveer 2.000 contracten. De dealerleasebedrijven zijn verbonden aan een aantal van de over te nemen autobedrijven.Van het autoschadeherstelbedrijf in Heemstede zullen alleen de activa worden overgenomen.

De over te nemen activiteiten realiseerden in 2000 een samengevoegde jaaromzet van ruim EUR 250 miljoen en een samengevoegde winst na belastingen van ruim EUR 3,4 miljoen met circa 460 medewerkers. Deze cijfers wijken af van de cijfers die eerder door Athlon Groep werden gepubliceerd. De verschillen worden verklaard door de andere samenstelling van de groep bedrijven die door Stern Groep wordt overgenomen en de normalisatie van de resultaten in verband met de ontvlechting.

Stern Groep
Stern Groep heeft vooral in Noord-Holland en de Randstad de laatste jaren een sterke positie opgebouwd in autobedrijven. Door de overname wordt de positie van Stern Groep in de distributieketen tussen fabrikant en klant verder versterkt.

Door de aankoop van de autobedrijven van Athlon Groep, die veelal actief zijn op het gebied van de reeds door Stern Groep vertegenwoordigde merken, kunnen belangrijke schaalvoordelen worden behaald. Het gaat hierbij om schaalvoordelen op het gebied van voorraadbeheer, financiering, automatisering, opleiding en administratie. Door de uitbreiding wordt ook de positie van Stern Groep als partner van de onderscheiden fabrikanten en hun importeurs verstevigd.

Voor de nieuw toegevoegde merken VW en Audi geldt dat deze bedrijven binnen Stern Groep kunnen profiteren van een bij uitstek op autobedrijven toegesneden organisatiestructuur. Doordat deze merken een vooraanstaande plaats innemen inbelangrijke segmenten van de markt is de toevoeging van VW en Audi voor Stern Groep van belang.

Geografisch sluiten de VW en Audi-bedrijven in Hoorn, Enkhuizen, Purmerend en Volendam en van de Chrysler-, BMW- en Volvo-bedrijven in en rond Haarlem, zeer goed aan op de in die regios al aanwezige activiteiten van Stern Groep. De overname van de autobedrijven van Mercedes in Twente, Opel in s-Gravenzande en Ford in Sliedrecht / Gorinchem, betekent een wezenlijke invulling van het streven van Stern Groep naar een geografische uitbreiding van haar werkterrein.De overname van het autoschadeherstelbedrijf in Heemstede sluit goed aan bij de aanwezigheid, na de acquisitie, van 5 autobedrijven van Stern Groep in deze regio.

De overname van dealerleasebedrijven levert voor Stern Groep een uitbreiding van haar tot nu toe beperkte activiteiten op het gebied van wagenparkbeheer en autolease. Deze verkoop ondersteunende activiteiten kunnen nu verder worden uitgebouwd tot een belangrijk onderdeel van de kernactiviteit autodiensten. Hierbij wordt opgemerkt dat Stern Groep niet de ambitie heeft om deze activiteit uit te breiden tot een universeel leasebedrijf. De lease-activiteiten worden vooral in het verlengde van de autobedrijven uitgeoefend.

Over het jaar 2000 behaalden Stern Groep en de van Athlon Groep over te nemen vennootschappen een gecombineerde pro forma omzet van ruim EUR 650 miljoen en een pro forma gecombineerde winst na belastingen van ruim EUR 9,4 miljoen. Over het eerste halfjaar van 2001 behaalden Stern Groep en de van Athlon Groep over te nemen vennootschappen een pro forma gecombineerde omzet van circa EUR 350 miljoen en een pro forma gecombineerde winst na belastingen van ruim EUR 6,8 miljoen.

De beoogde overname zal vanaf 2002 bijdragen aan de verdere groei van de winst per aandeel van Stern Groep.

Athlon Groep
Zoals reeds aangegeven in de persberichten van 12 september 2001 is de verkoop het gevolg van de strategische heroriëntatie van Athlon Groep waarbij het bedrijf zich gaat richten op verdere internationale expansie van haar lease-activiteiten en op de internationalisatie van het CARe Schadeherstel-concept. Athlon ziet onvoldoende voordelen in het hebben van dealerbedrijven en mede om die reden is de conclusie getrokken dat dealerbedrijven niet langer behoren tot de kernactiviteiten. Athlon Groep heeft op 12 september 2001 een apart persbericht over haar strategie doen uitgaan. De transactie zal een boekwinst opleveren, waardoor Athlon Groep meer mogelijkheden heeft haar internationale strategie uit te voeren.

Algemeen
Vakbonden, de SER-Commissie voor Fusieaangelegenheden en Euronext Amsterdam N.V. zijn geïnformeerd over de overname. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft op 9 november 2001 aangegeven geen bezwaren te hebben tegen de overname.

De ondernemingsraden van Stern Groep hebben met betrekking tot de overname een positief advies gegeven. De overname zal geen nadelige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Voor nadere informatie:
Stern Groep N.V.
Ir. H.H. van der Kwast
Telefoon: 020 6136028

Athlon Groep N.V.
J.W. Verouden
Telefoon: 023 5615105
Profiel Stern Groep Stern Groep is één van de grotere ondernemingen op automotive gebied in Nederland. De activiteiten zijn voornamelijk geconcentreerd op de Randstad en Noord-Holland, met Amsterdam als basis. In 2000 werd met 853 medewerkers een omzet van EUR 402 miljoen behaald. De aandelen van de vennootschap zijn aan Euronext in Amsterdam genoteerd. Stern Groep kent drie kernactiviteiten: de exploitatie van autobedrijven, de exploitatie van benzinestations en de levering van autodiensten.De autobedrijven van Stern Groep vertegenwoordigen meerdere topmerken, waaronder Mercedes-Benz, Chrysler, Opel/General Motors, Ford, Land Rover, Volvo en Renault.Stern Groep exploiteert 24 benzinestations met de merken Shell en BP. Nagenoeg alle benzinestations zijn gevestigd in de Randstad.Met de autodiensten is Stern Groep actief op het gebied van autoschadeherstel, wagenparkbeheer en het inbouwen van complete bedrijfswageninrichtingen op maat.Profiel Athlon Groep Athlon Groep is leverancier van automobiliteitsoplossingen, primair aan de zakelijke markt. Haar kernactiviteiten zijn: autoleasing en verhuur en autoschadeherstel. De onderlinge samenhang van deze activiteiten biedt de Groep synergievoordelen, onder andere door onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling.Athlon Groep heeft een holdingstructuur en is actief in vijf landen: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. In de eerste helft van 2001 werd met gemiddeld 2.257 medewerkers een omzet van EUR 1.154 miljoen behaald, waarvan 45% in het buitenland. Per 20 juni 2001 had Athlon Groep (exclusief de te verkopen lease-activiteiten aan Stern Groep) circa 95.000 leasecontracten en 15.000 huurauto's. Het aantal schadeherstelbedrijven in Nederland en België was per genoemde datum 47.