Gemeente Den Haag

2001-11-13: Nieuwe regeling eigen bijdrage Maatschappelijke Opvang

Het College van burgemeester en wethouders wil op voorstel van wethouder Jetta Klijnsma van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie een nieuwe regeling invoeren voor de eigen bijdrage van gebruikers van Maatschappelijke Opvang. De huidige regeling dateert uit 1989. Door de ontwikkelingen op het gebied van de opvang van onder andere thuislozen en vrouwen dient deze te worden vervangen. Op basis van het tekort, dat de instellingen door de nieuwe regeling verwachten, willen burgemeester en wethouders f 175.000 (79.412) als dekking beschikbaar stellen. Aan de hand van de resultaten wordt volgend jaar bekeken wat de werkelijke kosten zijn.

Kleedgeldregeling
Volgens de nieuwe regeling dient iedereen, die gebruik maakt van de opvang, de eigen bijdrage - bij welke instelling dan ook - op uniforme wijze te betalen. Dit voorkomt shopgedrag en ongelijkheid. De nieuwe regeling garandeert de bewoners van de opvanginstelling een bestaansminimum. Zij dienen minimaal over te houden voor persoonlijke uitgaven conform de zak- en kleedgeldregeling zoals gesteld in de bijstandswet. Voor alleenstaanden van 21 jaar en ouder is dit een bedrag van f 517,23 per maand ( 234,71). Verder houdt de regeling ook rekening met mensen die werk hebben. Om hen verder te stimuleren naar volledige terugkeer in de maatschappij mogen zij tien procent van het verdiende loon behouden boven het bedrag van zak- en kleedgeld.

Raadscommissie
Het voorstel van de nieuwe regeling van de eigen bijdrage Maatschappelijke Opvang wordt op 28 november a.s. besproken in de vergadering van de raadscommissie Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie.

13 november 2001