Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=422995


---

PERSBERICHT

'HETE HANGIJZERDEBATTEN' OVER UITBREIDING EU VAN START

Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert vanaf 13 november een serie debatten over de uitbreiding van de EU. 'Hete Hangijzers' zoals het landbouwbeleid in een Europabrede Unie, de kosten en de baten van de uitbreiding, en het Europees bestuur komen aan de orde. In de reeks gaan bewindslieden het debat aan over de gevolgen van de uitbreiding van de EU voor hun eigen beleidsterreinen.

Minister Brinkhorst verzorgt de aftrap van de reeks met een debat over de toekomst van de landbouw in een Europabrede unie op 13 november, 20.00 uur, Felix Meritis in Amsterdam. In de komende maanden volgen debatten met onder meer Minister-President Kok (11 december) en Minister Jorritsma (medio januari).

De onderhandelingen over de uitbreiding van de EU komen volgend jaar in een beslissende fase. Op 1 juli 2002 moeten de onderhandelingen met de eerste kandidaat-lidstaten die kunnen toetreden, zijn afgerond. De reeks debatten zijn opgezet om een breder publiek te betrekken bij de discussie over de uitbreiding en de hervorming van Europa en de consequenties daarvan voor Nederland.