Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Voeding is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

09-11-2001

CNV Voeding: Unilever verkoopt bakermat

Unilever heeft zojuist bekend gemaakt dat dochter Unimills Zwijndrecht (raffinaderij voor eetbare oliën) verkocht wordt aan Golden Hoop uit Maleisië. Jan Wevers, vakgroepbestuurder van CNV Voeding vindt dit uitermate vreemd. "Los van het feit dat deze verkoop geen personele gevolgen mag hebben, verbaas ik me dat het concern de basis van haar bestaan verkoopt in het kader van de merkenstrategie."

Unilever is ontstaan in de dertiger jaren van de vorige eeuw, door het samengaan van het Britse Lever Brothers en de Nederlandse Margarine Unie. De raffinaderij voor eetbare oliën was destijds de basis om samen te gaan. De bakermat van het huidige Unilever. Nu snijdt het Nederlands/Brits voedingsconcern haar roots door. Met de verkoop van Unimills verdwijnt het synergie effect bij de inkoop van grondstoffen voor Unilever.
Wevers: " Dit is opvallend, daarmee maakt Unilever zich weer afhankelijk van externe raffinaderijen. Ik ken Golden Hoop niet. In de komende besprekingen met deze Aziatische koper, zal ik zonder meer bedingen dat de huidige arbeidsvoorwaarden van de 210 medewerkers van Unimills blijven gehandhaafd. Het lijkt mij dat deze overname geen personele gevolgen kan krijgen, want Golden Hoop heeft tot nu toe nog geen raffinaderij voor oliën op Europees grondgebied. Zij zullen het personeel in Zwijndrecht hard nodig hebben."

Nadere inlichtingen:

Jan Wevers (Vakgroepbestuurder CNV Voeding)
010 - 455 00 50 (kantoor)
Nancy Abelskamp
030 - 6348245 (kantoor)