Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Reactie Verkeer en Waterstaat op persbericht Zembla

In een persbericht van Zembla over een uitzending van vanavond over vermeende fraude van een bouwkartel staat dat de afdeling voorlichting van V&W ieder commentaar heeft geweigerd. Medewerking aan het programma is inderdaad geweigerd; in onderstaande tekst die aan de redactie van Zembla is gestuurd wordt duidelijk waarom.

'Rijkswaterstaat beschikt niet over kennis of bewijsmateriaal waaruit blijkt dat er sprake is van fraude of prijsafspraken bij aannemers die infrastructurele projecten voor Rijkswaterstaat uitvoeren. Mocht dit wel het geval zijn geweest, dan zou deze informatie direct overhandigd zijn aan het Openbaar Ministerie.

U (redactie van Zembla) heeft aangegeven wel over deze informatie te beschikken via uw informant, dhr. Bos. Dhr Bos heeft ook al eerder aan het Openbaar Ministerie laten weten over dergelijke informatie te beschikken. Deze informatie is uiteindelijk niet overhandigd aan het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie heeft het dossier in april gesloten.

Daarnaast heeft u aangegeven de informatie van dhr. Bos alleen met ons (Rijkswaterstaat) te willen overleggen in ruil voor medewerking aan uw programma. Dit is echter niet de manier waarop wij werken. In onze overtuiging zou iedereen die op de hoogte is van strafbare feiten deze informatie moeten overhandigen aan Justitie.
Ook kan de informatie overhandigd worden aan eventueel benadeelde partijen, die de informatie vervolgens kunnen overhandigen aan het OM. Rijkswaterstaat is als overheidsorganisatie niet in de positie om tegenprestaties in materiële of andere zin te bieden in ruil voor informatie. Wij betreuren dat dhr. Bos zijn informatie wel wil delen met de media, maar vervolgens geen bewijsmateriaal aan Rijkswaterstaat of het OM weet te overhandigen.'

09 nov 01 16:08