Gemeente Westervoort

Nieuw telefoonnummer Grof Vuil

Voor het melden van Grof Vuil dient u te bellen naar SITA (voorheen BFI), telefoonnummer (026) - 3196400.

Wellicht is het handig het oude telefoonnummer (3111111) op uw milieukalender door te strepen en het nieuwe nummer er bij te schrijven.

Verzoek om ontheffing ingevolge de Wet geluidhinder in het kader van het bestemmingsplan Kern 2000.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 83 en 103 van de Wet geluidhinder, artikel 13 van het Besluit grenswaarden binnen zones langs wegen en artikel 15 van het Besluit geluidhinder spoorwegen, het volgende bekend.

Met ingang van 15 november 2001 ligt gedurende vier weken ter gemeentesecretarie, afdeling AJZ/VROM, Dorpsplein 1 te Westervoort voor een ieder ter inzage het ontwerp van het verzoek tot vaststelling van hogere grenswaarden in het kader van het bestemmingsplan Kern 2000.

Als gevolg van het wegverkeerslawaai van de Klapstraat zal de bouwlocatie naast het pand Klapstraat 135 een hogere geluidsbelasting krijgen dan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Als gevolg van spoorweglawaai zal de bouwlocatie naast het pand Zuidelijke Parallelweg 12 een hogere geluidsbelasting krijgen dan de voorkeursgrenswaarde van 57 dB(A). In het kader van de vaststelling en goedkeuring van genoemd bestemmingsplan dient een procedure ter verkrijging van hogere grenswaarden te worden gevoerd.

Gedurende genoemde termijn van vier weken kan een ieder schriftelijk opmerkingen ten aanzien van het ontwerp maken.

Inzage kan worden verkregen op het gemeentehuis:
* op alle werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur of op afspraak van 14.00 uur - 16.00 uur;

* op maandag op afspraak van 18.00 uur - 21.00 uur
Voor wat betreft de locatie aan de Klapstraat wordt op maandag 3 december om 19.30 een openbare hoorzitting gehouden in het gemeentehuis.

Het moet wel leuk blijven

GFT-afval scheiden zonder ergernissen

De afgelopen maand hebben we u al twee maal een artikel voorgeschoteld over GFT-afval. We hebben laten zien dat het apart houden van GFT-afval een heel natuurlijk proces is dat grote voordelen biedt. Het levert een natuurlijke bodemverbeteraar op die andere soorten mest kan vervangen. Bovendien drukt het de kosten van het verbranden van huisvuil. Immers, als het GFT buiten het gewone huisvuil wordt gehouden dan is de hoeveelheid huisvuil automatisch kleiner. Er hoeft dan ook minder verbrand te worden. En composteren is een stuk goedkoper!

Deze week willen we u laten zien dat het scheiden van GFT-afval helemaal niet lastig hoeft te zijn. Met onderstaande tips en aanwijzingen wordt het een routineklusje zonder ergernissen.

Wat mag er in de bak?

Het scheiden van GFT-afval is pas leuk als je zeker weet dat je het niet voor niets doet. Wanneer u onze tips opvolgt, kan er niets misgaan. Het is belangrijk om te weten dat alleen "schoon" GFT-afval kan worden verwerkt tot compost. Zit er ander afval bij dan wordt de kwaliteit van de compost minder. Is de vervuiling té groot dan wordt de hele lading afgekeurd en alsnog naar de verbrandingsovens gebracht. GFT-afval scheiden heeft dus alleen zin als u zich aan de regels houdt. Hier volgt een overzicht van wat nu eigenlijk wel en niet GFT-afval is.

WEL GFT-afval

* Aardappelschillen

* Bladeren

* Bloemen

* Botjes

* Brood

* Dennennaalden

* Doppen van pindas / noten

* Eierschalen

* Etensresten (gekookt)

* Gras

* Hulstblad

* Kaaskorsten zonder plastic

* Kamerplanten

* Keukenpapier

* Koffiefilter

* Loof

* Mest van kleine huisdieren

* Noten / pitten

* Onkruid

* Planten(resten)

* Schillen

* Schors

* Snoeiafval (klein)

* Stro

* Theebladeren en zakjes

* Vet (gestold)

* Visgraten

GEEN GFT-afval

* Aarde (tuingrond)

* Asbakresten

* Haren van mens en dier

* Houtskoolresten

* Kauwgom

* Kerstbomen

* Kurken

* Lucifers

* Melkpakken

* Oasis (steekschuim)

* Papier

* Pakken van vruchtensap

* Potgrond

* Schelpen

* Sigarettenpeuken

* Slachtafval

* Stofzuigerzakken (en evenmin de inhoud)
* Zand

* Zand uit de vogelkooi

Tuingrond en potgrond zijn geen GFT-afval want bevatten teveel zand.

Lucifers zijn behandeld met chemicaliën.

Container schoon houden

Een veel gehoorde klacht van mensen die GFT-afval scheiden of hebben gescheiden is dat de container zo gaat stinken, met name in de zomer. Wat kunt u doen om dit te voorkomen?

* Vlees- en visresten mogen in principe bij het GFT-afval maar dat is niet altijd aan te raden. Heeft u geen duo-bak dan kunt u in de zomer dit soort afval het beste in de container doen die het eerst zal worden geleegd. Dat zal soms de grijze container zijn, soms de groene.

* U zet de containers het beste op een plek in de schaduw.
* Jus en frituurvet kan in principe bij het GFT-afval maar het kan uw container vervuilen. Giet het bij grote hoeveelheden in een oude fles en doe het bij het gewone huisvuil.
* Hoe meer vocht in de container, hoe sneller het zal gaan stinken. Een oude krant onder in de bak vermindert stankvorming. Laat vochtig afval eerst goed uitlekken.

* Er zijn speciale anti-stankmiddeltjes te koop bij de grote drogisterijen. Deze werken beter dan de speciale zakken en bodems die op de markt zijn. De anti-stankmiddeltjes kennen grote prijsverschillen.

* Maak de GFT-container regelmatig schoon maar niet met chloor. Chloor maakt het afval minder geschikt voor compostering. Groene zeep is wel geschikt.

* Probeer de GFT-emmer die binnen staat minimaal één maal per week te legen.

Als u een tuin heeft, kunt u ook zelf compost maken. Hierover volgt binnenkort een apart artikel op deze paginas.

Watergangen Westervoort.

Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Westervoort werken gezamenlijk aan een baggerplan voor watergangen binnen de bebouwde kom. De bedoeling is om inzicht te verkrijgen in de kwaliteit en de hoeveelheid te baggeren watergangen en de bijhorende kosten daarvan.

Om de kwaliteit van het slib en de hoeveelheid te kunnen vaststellen dienen monsters van de waterbodem te worden genomen.

Het nemen van monsters vindt plaats in de periode van week 47 tot en met week 50 (19 november 2001 tot en met 14 december). Afhankelijk van de weerssituatie kunnen de werkzaamheden uitlopen.

In principe kan het nemen van monsters plaats vinden vanaf gemeentelijk eigendom. Daar waar particuliere percelen betreden dienen te worden zal vooraf met de betreffende eigenaren/bewoners overleg worden gepleegd.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de afdeling Openbare Werken, telefoon (026) 3179533.

Alcoholcontroles:

Politie deelt rode kaart uit

De politie in de provincie Gelderland is onlangs gestart met het uitreiken van de rode kaart aan rijders onder invloed. Deze rode kaart is een folder op maat. De politie noteert in de folder de uitslag van het ademonderzoek. Met deze gegevens kan de overtreder in de folder lezen wat hij of zij kan verwachten van het Openbaar Ministerie (OM) en van het Centraal bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zo is te lezen dat bij een alcoholgehalte van 0,5 tot 1,3 het OM normaal gesproken een transactievoorstel zal doen. Door een bedrag te betalen van variërend 410,00 tot 1.500,00 voorkom je verdere vervolging en word je niet gedagvaard. Als het OM geen transactie aanbiedt, bijvoorbeeld omdat het alcoholgehalte hoger is dan 1,3 , moet je voor de rechter verschijnen. De Rode Kaart geeft een idee van de straf die mogelijk geëist wordt: een geldboete en een rijverbod van een aantal maanden.

In een aantal gevallen wordt het rijbewijs al op het politiebureau ingenomen. In de Rode Kaart staat wat er met het rijbewijs gebeurt, en of de betreffende bestuurder het rijbewijs vóór de rechtszitting terugkrijgt.

Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)

Wat veel mensen echter niet weten, is dat je, geheel los van de straffen die hiervoor staan beschreven, ook met het CBR te maken kan krijgen. Het CBR, dat eerder het rijbewijs vergund heeft, gaat namelijk twijfelen aan de geschiktheid van de bestuurder. Vanaf 1,3 promille is die twijfel zó groot dat je een cursus moet volgen, de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA). Ben je in de afgelopen vijf jaar eerder gepakt, dan is 0,8 promille al voldoende.

Vanaf 1,8 promille moet je naar een onderzoek, uitgevoerd door een psychiater. Als de psychiater een negatief advies uitbrengt aan het CBR, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Is er geen negatief advies, dan moet je alsnog de EMA volgen.

Als je niet meewerkt aan de EMA of het onderzoek, wordt je rijbewijs ongeldig verklaard.

Rijden onder invloed levensgevaarlijk
Volgens de registraties overlijden in de provincie Gelderland jaarlijks tussen de tien en twintig mensen bij alcoholongevallen en raken rond de 400 mensen gewond. De werkelijke aantallen zijn waarschijnlijk anderhalf tot twee maal zo hoog, omdat niet altijd wordt geregistreerd of alcohol is gebruikt.

Automobilisten met meer dan 1,5 (8 glazen en meer), hebben 200 (tweehonderd!) keer zoveel kans om bij een ongeluk om het leven te komen dan nuchtere bestuurders.

Rijden onder invloed is levensgevaarlijk. Alcohol en verkeer gaan nu eenmaal niet samen

Schuldhulpverlening

Geld uitgeven doen we allemaal. Of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen of een nieuwe auto; het zakgeld van de kinderen, de huur en alle mogelijke vaste lasten.

Bij veel uitgaven staan we niet stil, omdat ze bijvoorbeeld automatisch worden afgeschreven, of omdat we steeds minder met contant geld betalen en steeds meer pinnen.

Of omdat we op afbetaling zaken kopen waar we op dat moment geen geld voor hebben. Tot we merken dat we meer uitgeven dan we binnenkrijgen. En dan hebben we een probleem.

En dan?
Op de afdeling Sociale Zaken en Arbeidsvoorziening van de gemeente Westervoort kunnen de budgetconsulenten u helpen met uw schuldensituatie die u zelfstandig niet meer kan overzien en oplossen.

Naast een schuldenregeling kunt u bij de budgetconsulent terecht voor budgetadviezen, een ander woord voor het afstemmen van uw uitgaven op uw inkomen. Hierbij zet u, samen met de budgetconsulent, uw inkomsten en uitgaven op een rijtje. U krijgt hierbij een beter inzicht in uw bestedingen en zaken waar u eventueel op kunt bezuinigen.

Uw aanmelding:
Wanneer U een aanvraag wilt doen voor schuldhulpverlening en/of budgetadvies dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Dit kan telefonisch. U kunt zich hierbij richten tot de budgetconsulenten van de afdeling Sociale zaken en Arbeidsvoorziening van het gemeentehuis. Na uw aanmelding ontvangt u een inventarisatieformulier

De budgetconsulenten zijn iedere werkdag van 09.00 tot 10.00 telefonisch te bereiken via telefoonnummer: 026-3179361.

Op maandag 12 november 2001 is het bureau belastingen tijdens de