Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Vrijdag 9 november 16.00 uur
Dat kunnen wij zelf wel! Over humanisme en het vermogen onszelf te corrigeren.
Oratie van prof. dr. J.A.M. Bransen.
Dr. J.A.M. Bransen is vanwege de Stichting Socrates benoemd tot bijzonder hoogleraar Wijsgerige antropologie en de grondslagen van het humanisme. Op vrijdag 9 november 2001 zal hij het hoogleraarsambt aanvaarden met het uitspreken van een rede. Alle belangstellenden zijn van harte welkom. De tekst van de oratie wordt onder embargo (tot 9 november 17.00 uur) ter beschikking gesteld aan de pers. Plaats: Academiegebouw, Rapenburg 73 Leiden
De Socrates leerstoel is opgericht in 1965, en werd het eerst bezet door Jaap van Praag, de oprichter van het Humanistisch Verbond. De wijsgerige antropologie is een vakgebied waarin nagedacht wordt over mensen en het menselijk bestaan, en vooral over de vraag hoe daar dan over nagedacht moet worden. Het laatste aspect maakt het vak tot een tak van de wijsbegeerte.
Jan Bransen (1958) studeerde wijsbegeerte en sociologie in Utrecht, en promoveerde daar in 1989. Sinds 1989 is hij universitair docent aan de faculteit wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht, in de wijsgerige antropologie en de morele psychologie. Hij publiceerde in verschillende nationale en internationale tijdschriften, redigeerde een aantal bundels en richtte in 1997 een tijdschrift op waarvan hij sindsdien hoofdredacteur is: Philosophical Explorations: An International Journal for the Philosophy of Mind and Action. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met de rol van autonomie, zelfkennis en menselijkheid in praktische redeneringen. Over het humanisme en zijn grondslagen gaat Bransen uit van één simpele gedachte, die tot allerlei interessante en complexe zaken leidt. Hij stelt dat het humanisme geen vaste grond te bieden heeft, maar alleen een uitgangspositie presenteert die bepaalt wanneer we tevreden zouden kunnen zijn over ons eigen zelfbegrip.


---

Meer informatie:mw. H.D. Papma (Internationalisering, Communicatie en Studenten)
Tel. 071-5273282 / Email HD.Papma@ics.LeidenUniv.NL / 01 november 2001, 12:25 uur