Ingezonden persbericht

Molen De Arend in Rotterdam: de hoogste ter wereld

ROTTERDAM, 09-11-2001 -- In Rotterdam heeft de hoogste molen ter wereld heeft gestaan. Deze molen, De Arend, stond aan de Baan, bij de Westzeedijk. Uit onderzoek door het blad Molenwereld is gebleken dat de totale hoogte niet minder dan 53 meter is geweest. Daarmee klopt hij overduidelijk de molen die nu als hoogste in de wereld geldt: De Noord in Schiedam, die 'maar' 45 meter hoog is. Totnogtoe gold de molen De Hoop in Princenhage altijd als de hoogste molen ooit. Deze was tot de onttakeling in 1932 47 meter hoog. De molenromp staat nog steeds langs de A16 en wacht op herstel.

De Arend werd in 1798 gebouwd voor de (toen Rotterdamse, nu Schiedamse) distillateurs De Kuyper. Aan de bouw ging een hevige pennenstrijd vooraf met het stadsbestuur, molenaars, het molenaarsgilde en stadsbewoners. De eerste steen voor de molen werd in maart 1798 gelegd en nog voor het eind van het jaar maalde de nieuwe molen. De bouwtijd is zodoende ongeveer negen maanden geweest, een prestatie die ook nu nog, met al de techniek van de 21-ste eeuw, respect afdwingt. De molen kostte waarschijnlijk ongeveer 50.000 gulden: voor die tijd een vermogen. De Arend moet dan ook na de toren van de Sint Laurenskerk het hoogste bouwwerk van de stad zijn geweest. In 1891 koopt de Brabantse molenaar Jac. de Roos de molen en laat hem slopen. Hij herbouwt met de afbraak van De Arend in Vlijmen zijn kort tevoren afgebrande korenmolen. In november 1909 brandt daar de gewezen Rotterdamse molen uit. Herstel volgt wel, maar in 1934 velt de sloper het eind-vonnis.

Op de plaats van De Arend in Rotterdam herinnert niets meer aan de molen, zelfs de fundamenten zijn in februari 1972 zonder enige ruchtbaarheid verwijderd. De molen liet gelukkig meer sporen na in archieven. Daardoor zijn twee belangrijke maten bewaard gebleven: de diameter van de romp en de lengte van de wieken. Dankzij deze gegevens kon de hoogte van de molen redelijk betrouwbaar herleid worden. Op basis van de enige foto van De Arend en zijn grote kennis van de Schiedamse molens slaagde tekenaar Bas Koster uit Maassluis er zelfs in een eveneens redelijk betrouwbare reconstructietekening van de molen te maken die in de Molenwereld is opgenomen. In komende nummers van de Molenwereld wordt de geschiedenis en de werking van deze reus onder de reuzen uitvoerig behandeld.



Ingezonden persbericht