PinkRoccade NV

PinkRoccade op koers in omzet en resultaten in het derde kwartaal

Verwachtingen vierde kwartaal lager

- Omzet +24,7% naar 193,7 miljoen Euro
- EBITA + 20,7% naar 14,1 miljoen Euro
- EBITA marge licht terug naar 7,3%
- Winst per aandeel 0,37 Euro
- Maatregelen genomen ter verbetering winstgevendheid

Algemene gang van zaken en vooruitzichten
PinkRoccade heeft over het afgelopen derde kwartaal van 2001 vrijwel volgens verwachting gepresteerd. Vanwege het stevige fundament van 'recurring business' (circa 65%) klom de omzet naar 193,7 miljoen Euro, waarover een bedrijfsresultaat (EBITA) van 7,3% werd behaald (14,1 miljoen Euro). Tot en met het derde kwartaal van 2001 steeg de omzet naar 590,3 miljoen Euro (+ 27,2%) met een EBITA marge van -ongewijzigd- 7,9%.

De concerndirectie van PinkRoccade verwacht echter dat de economische terugval, verhevigd door de gebeurtenissen van 11 september een negatief effect op de resultaten over het laatste kwartaal van 2001 zullen hebben. Dit is inmiddels zichtbaar in het uitstellen van IT-investeringen door opdrachtgevers en de toegenomen prijsdruk. Deze effecten zijn met name zichtbaar in de Industry/Telecom en Finance markt.

Het gevolg hiervan is dat PinkRoccade de vooruitzichten voor 2001 neerwaarts bijstelt: de omzet zal naar verwachting licht onder de eerdere verwachte omzet van 845 miljoen Euro uitkomen, terwijl de marge in de bandbreedte van 8,2 -9,0% zal liggen. Ten aanzien van 2002 ziet de concerndirectie van PinkRoccade momenteel geen aanwijzingen voor een groei van IT-bestedingen.

Teneinde aan de ontstane situatie het hoofd te bieden heeft PinkRoccade inmiddels een aantal maatregelen genomen die erop zijn gericht de winstgevendheid op zowel korte als lange termijn te verbeteren. De belangrijkste hiervan zijn de sluiting van de Australische vestiging van PinkRoccade gecombineerd met een sterkere focus op groei van de Europese activiteiten, de voorgenomen outsourcing van het (fysieke) PinkRoccade netwerk en de invoering van algemene, kostenverlagende maatregelen.

Resultaten derde kwartaal 2001 en geaccumuleerd
Ondanks de snelle en substantiële, neerwaartse marktontwikkelingen en de slechte resultaten van het netwerkbedrijf van PinkRoccade, bereikte PinkRoccade over het derde kwartaal nog relatief goede resultaten.
De tegenvallende resultaten van het netwerkbedrijf waren een gevolg van de terugval in omzet die maar ten dele werd gecompenseerd door nieuwe contracten. Daarnaast speelde het bedrijf de sterke prijsdruk en de aanloopverliezen in de dienstverlening met betrekking tot beveiliging (TTP) parten.

In het derde kwartaal van 2001 steeg de omzet, in vergelijking met het derde kwartaal van 2000, met 24,7% van 155,3 miljoen naar 193,7 miljoen Euro. De EBITA nam toe met ca. 21% tot 14,1 miljoen Euro (2000: 11,6 miljoen Euro), resulterend in een EBITA marge van 7,3% (7,5% in derde kwartaal 2000). De nettowinst steeg in het afgelopen kwartaal met 26% van 6,5 miljoen Euro in 2000 naar 8,2 miljoen in 2001. De winst per aandeel groeide fractioneel naar 0,37 Euro.

De cumulatieve resultaten tot en met het derde kwartaal van 2001 zijn gunstiger, voornamelijk vanwege de goede resultaten die in het eerste kwartaal van 2001 werden geboekt. De omzet over de eerste negen maanden van 2001 nam met 27,2% toe van 464,2 miljoen Euro naar 590,3 miljoen. De EBITA steeg van 36,5 miljoen in 2000 naar 46,7 miljoen tot en met derde kwartaal 2001, resulterend in een ongewijzigde EBITA marge van 7,9%. De nettowinst (voor amortisatie) steeg van 22,5 miljoen Euro naar 27,5 miljoen, hetgeen een stijging van 22,4% betekent. De nettowinst per aandeel nam met 6,0% toe van 1,99 Euro naar 2,11 Euro.

PinkRoccade's werkmaatschappijen
De in het derde kwartaal veranderende marktomstandigheden zijn slechts ten dele van invloed geweest op de prestaties van de meeste PinkRoccade's werkmaatschappijen. Daarentegen is de daling van de IT-bestedingen wel van invloed geweest op de internationale activiteiten en de netwerkdienstverlening van PinkRoccade Megaplex.

Internationale activiteiten PinkRoccade
De internationale prestaties van PinkRoccade vertoonden een wisselend beeld. Hierdoor, en vanwege de teruggang in internet dienstverlening ziet PinkRoccade een verminderde noodzaak om in drie tijdzones aanwezig te zijn. PinkRoccade heeft daarom besloten zich meer te richten op de Europese (Engelse) markt.

De activiteiten in Australië lieten een - onverwacht - verlies zien, gedeeltelijk als gevolg van de overname van Viper ltd. Omdat er geen indicaties zijn dat de resultaten op korte termijn verbeteren is het kantoor in Australië per 1 oktober 2001 gesloten.

De Noord-Amerikaanse markt is de afgelopen jaren winstgevend geweest, hoewel met name in opleidingen en trainingen in ITIL en Prince2. Na 11 september vertoont deze dienstverlening een aanzienlijke terugval, mede vanwege het feit dat hiervoor op dit continent veel gereisd moet worden. Vanwege het eenzijdige karakter van het service portfolio heeft PinkRoccade besloten zijn deelneming in deze Noord-Amerikaanse activiteiten te verkleinen tot een minderheidsaandeel in het in Toronto gevestigde bedrijf. PinkRoccade wil echter een entree houden op dit continent, voornamelijk vanwege het partnership met Identrus en vanwege de relatie met Microsoft inzake ITIL en Prince2.

PinkRoccade UK boekte in de afgelopen maanden resultaten volgens verwachting. Naast de voorspoedige integratie van het rekencentrum van EcSoft groeide ook de marge op de activiteiten naar een voor PinkRoccade normaal niveau. Een sterker bewijs van het feit dat PinkRoccade in het Verenigd Koninkrijk op het goede spoor zit, is dat PinkRoccade twee lange terrmijn outsourcings-contracten heeft verworven met een totaal omzetvolume van meer dan 27 miljoen Euro. Daarnaast is PinkRoccade serieus in gesprek met de eigenaren van een Engelse ICT-dienstverlener over de overname van dit bedrijf.

PinkRoccade Megaplex
Zowel de netwerk- als beveiligingsdiensten van PinkRoccade Megaplex presteerden beneden verwachting. Netwerkdiensten lieten een verlies zien dat werd veroorzaakt door het wegvallen van omzet van een belangrijke opdrachtgever. Deze omzet werd in de afgelopen periode onvoldoende gecompenseerd door nieuwe opdrachtgevers. Mede hierdoor, maar ook vanwege het feit dat netwerkdiensten in toenemende mate als 'commodity' met lage marges worden verkocht, heeft PinkRoccade zich voorgenomen het (fysieke) netwerk te outsourcen.

De beveiligingsdienstverlening (TTP-diensten) van PinkRoccade Megaplex heeft te kampen met het uitstellen van opdrachten, de langzamer dan verwachte groeitoename van Identrus en de terugval in internet gerelateerde dienstverlening. PinkRoccade is van mening dat deze terugval tijdelijk .TTP diensten zijn en blijven een vitaal en strategisch onderdeel van het PinkRoccade portfolio, omdat het een ingang biedt naar Lan/Wan- en rekencentrum dienstverlening.

Acquisities en outsourcing

Start PinkRoccade Food als gevolg van de outsourcing van Commit Met de acquisitie van Commit Information Systems, het voormalige IT-bedrijf van
Campina, en de overname van consultancy-bedrijf Lavecom heeft PinkRoccade haar positie binnen de voedingssector in het derde kwartaal verstevigd. Vanaf begin 2002 zal deze werkmaatschappij onder de naam PinkRoccade Food ICT-diensten aanbieden in de food, drinks en pharma markt.
Het thema binnen deze sector is voedselveiligheid. Als gevolg hiervan vertoont de behoefte aan ketenintegratie en informatie-uitwisseling binnen de keten een forse toename. Door de diensten van Commit en Lavecom te combineren met soortgelijke dienstverlening elders binnen het bedrijf, bevindt PinkRoccade zich in een goede positie om op deze ontwikkelingen in te spelen.

Overeenkomst met PharmaPartners
PinkRoccade heeft in het derde kwartaal een 60% belang genomen in PharmaPartners. Dit bedrijf heeft 60 medewerkers en een omzet van ca. 15 miljoen Euro die vrijwel geheel 'recurring' is. Het bedrijf heeft een goede positie in de markt van informatiesystemen voor eerstelijns zorgverleners. PharmaPartners is nog niet geconsolideerd in de cijfers over het derde kwartaal. PinkRoccade heeft haar belang contant betaald.

PinkRoccade ziet af van overname FAIR
Na het tekenen van de intentieverklaring in augustus 2001 zijn de marktomstandigheden snel veranderd. Daarom heeft PinkRoccade besloten de acquisitie van FAIR niet door te zetten. Hoewel de resultaten van FAIR over 2001 boven de eerdere verwachtingen liggen, kiest PinkRoccade ervoor, mede gelet op de huidige marktontwikkelingen, de bestaande activiteiten en de recente acquisities in de industriële sector (Commit, Lavecom) eerst te consolideren.

Afronding outsourcing ASZ
Op 12 januari 2000 kondigde PinkRoccade de outsourcing aan van ASZ, het IT-bedirjf van Gak Groep. Deze majeure acquisitie is betaald in aandelen en in contanten. Het contract met Gak Nederland bevat een earn out over de nettowinst van ASZ (thans PinkRoccade Sociale Zekerheid) over 2001. De laatste betaling aan Gak Groep dient in 2002 te worden voldaan.

Vanwege de voorziene terugval in de omzet van dit bedrijfsonderdeel van PinkRoccade zal de nettowinst over 2001 lager uitkomen dan de verwachte 11,3 miljoen Euro. Als gevolg hiervan zal de voorziene emissie van 1 miljoen aandelen PinkRoccade vrijwel zeker niet plaatsvinden. Op de korte termijn leidt deze ontwikkeling tot een negatief effect op PinkRoccade's EBITA en nettowinst. De keerzijde van de ontwikkeling is dat structureel geen verwatering van winst per aandeel zal plaatsvinden hetgeen een positief effect van 4,5% op de nettowinst per aandeel zal hebben.

Medewerkers: krapte op arbeidsmarkt is voorbij
Het aantal PinkRoccade medewerkers groeide in het derde kwartaal van 2001,inclusief acquisities, naar 8.239 medewerkers eind september. Geconstateerd kan worden dat het aanbod op de arbeidsmarkt aanzienlijk is verruimd. In het bijzonder is de beschikbaarheid van ervaren IT-professionals sterk verbeterd, waardoor vacatures binnen PinkRoccade relatief eenvoudig ingevuld kunnen worden.

Verandering binnen concerndirectie
Per 1 januari 2002 zal drs. Martin van Kesteren MBA, lid van de concerndirectie, PinkRoccade verlaten. De concerndirectie spreekt zijn waardering uit voor de aanzienlijke bijdrage die de heer van Kesteren heeft geleverd. Niet alleen als lid van de concerndirectie van PinkRoccade, maar ook als voormalig algemeen directeur van Pink Elephant.

Voor nadere inlichtingen over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

PinkRoccade, +31 (0)70 300 45 00

Persinformatie : Paul Kwakkenbos
Investor Relations : Aart Klompe