Ten Hagen & Stam


Datum 8-nov-2001

Titel Kwaliteitszorg in ICT-projecten

Onderwerp- gebied ICT Breed

Product / Event Boek
ICT is tegenwoordig van groot belang voor het welslagen van de bedrijfsdoelstellingen. Waar vroeger met eindeloos testen en overwerk uiteindelijk een product geleverd werd dat net aan de gestelde eisen voldeed, wordt tegenwoordig scherper op kwaliteit gelet. Aan producten en leveranciers worden nu eisen gesteld en het wordt niet meer geaccepteerd dat een product later wordt opgeleverd, of duurder uitvalt. ICT wordt nu gezien als een volwassen bedrijfstak. Leveranciers kunnen zich geen risico's meer veroorloven.

Ten Hagen en Stam publiceert de ICT Bibliotheek, een boekenserie die gericht is op het oplossen van besturingsvraagstukken vanuit de ICT-praktijk. Onlangs verscheen Kwaliteitszorg in ICT-projecten van J. Cannegieter, deel 6 in deze serie.

Cannegieter signaleert dat kwaliteitszorg een bijdrage levert aan het efficiënter worden van ICT. Fouten kunnen in een vroeg stadium ontdekt en hersteld worden. Processen verlopen meer beheerst. Cannegieter signaleert ook een verschuiving in ICT van een technische benadering naar een klantgerichte benadering. Vervolgens introduceert hij PROQA, een geïntegreerde aanpak van kwaliteitszorg in ICT-projecten.

In "Kwaliteitszorg in ICT-projecten" worden eerst begrippen als kwaliteit, kwaliteitskosten en project gedefinieerd. Daarna gaat Cannegieter nader in op de verschillende fasen binnen de methode PROQA. Hij beschrijft de activiteiten in het kader van kwaliteit en gaat dieper in op product- en proceskwaliteit. Vervolgens wordt dieper ingegaan op borging en verbetering van kwaliteit. Projecten worden vervolgens afgerond met de fasen testen en opleveren.

Maar Cannegieter laat ook zien hoe PROQA in een organisatie geïmplementeerd kan worden. De methode lijkt nieuw en extra inspanning te kosten, maar is feitelijk gericht op het voorkomen van fouten en daaruit voortvloeiende extra kosten.

Noot aan de redactie:

Titel: Kwaliteitszorg in ICT-projecten
Auteur: Jan Jaap Cannegieter
Uitgever: ten Hagen & Stam
ISBN: 90-440-0369-0
Prijs: f 58,50 / 23,37 voor abonnees, f 68,40 / 31,04 voor een los exemplaar

Product / Event s.koopmans@wkths.nl
Present-Exemplaar tenhagenstam@artifexsupport.com