Federatie van Ouderverenigingen

Wet Suwi

7 november 2001

Wet Structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet Suwi)

De Wet Suwi is goedgekeurd door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer. Een aantal uitvoeringsbesluiten, zoals de invoering van een Persoonsgebonden Reïntegratiebudget, wordt nog nader besproken in de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de Wet Suwi per 1 januari 2002 van kracht wordt.
Over wat dit precies voor mensen met een Wajong-uitkering betekent, zullen wij zo spoedig mogelijk via Kaders nader berichten.

GAK wordt UVW
Een van de consequenties van de Wet Suwi is dat de vijf uitvoeringsinstanties (uvis) waaronder het GAK, worden samen gevoegd in het Uitvoeringsinstituut Werknemerserzekeringen (UWV). Vanaf 2002 moet de Wajong-uitkering worden aangevraagd bij het UWV. Mensen die al een Wajonguitkering hebben krijgen per

1 januari 2002 brieven van het UWV. De integratie van de vijf uvis naar één uitvoeringsorganisatie is in gang gezet, maar nog niet afgerond. Dat betekent dat in veel regios het GAK-kantoor per 1 januari 2002 UWV gaat heten. Als men gaat verhuizen naar een nieuw kantoor zal het GAK/UWV in de regio u op de hoogte brengen.

Cliëntenparticipatie in het kader van de Wet Suwi Bij de behandeling van de Wet Suwi heeft de Tweede Kamer per amendement veroorzaakt dat er een landelijke cliëntenraad moet komen. Deze landelijke cliëntenraad moet in principe bij de invoering van de Wet Suwi op 1 janauri 2002 geïnstalleerd zijn. Inmiddels is vanuit het cliëntenveld een kwartiermakersgroep aan het werk gegaan. Deze kwartiermakers adviseren het ministerie van SZW over de wijze waarop de Landelijke Cliëntenraad moet worden ingesteld. In deze groep is de FvO vertegenwoordigd. De kwartiermakers bevragen de vele cliëntenorganisaties in het veld van de sociale zekerheid over hun wensen inzake structuur, samenstelling en taken van de landelijke cliëntenraad. De FvO heeft samen met CG-Raad en de cliëntenorganisatie van de psychiatrie wensen kenbaar gemaakt.