Federatie van Ouderverenigingen

Bekostigingssysteem

7 november 2001

Nieuw bekostigingssysteem

Staatssecretaris Vliegenthart meent dat vooral ernstig verstandelijk gehandicapten zullen profiteren van de nieuwe bekostigingssystematiek waarmee men inmiddels in Utrecht en Friesland heeft proefgedraaid. Het nieuwe systeem wordt vraaggestuurd met meer invloed van de cliënt zelf en rekening houdend met zorgzwaarte. Voor 2002 is als eerste stap 50 miljoen gulden extra beschikbaar. Ook komt 28 miljoen extra beschikbaar voor dagbesteding van ernstig verstandelijk gehandicapten. Het ministerie komt daarbij enigszins tegemoet aan bewaren uit het veld. De FvO stuurde nog op 17 oktober een brief hierover aan VWS.

Voor de regio is het belangrijk om te weten dat het invoeringsplan voor het nieuwe bekostigingssysteem voorzien is van een ambitieus tijdpad. Men wil voor de verkiezingen duidelijk hebben wat de uitkomsten van het nieuwe systeem zijn voor de instellingen en voor de verzekerden.VWS zal groepen mensen bijeenhalen in grote regios om een en ander te overleggen. De cliëntenorganisaties zullen hierbij betrokken worden.
Gewerkt moet worden aan een transitieprotocol: de technische omzetting van zorg naar de nieuwe product categorieën. Belangrijk hierbij is de informatie aan cliëntenraden en familieverenigingen in AWBZ-instellingen en informatievoorziening voor verzekerden.

Er moet ook een vraagsturingsprotocol komen, dat de slag mogelijk maakt naar wat mensen willen. Daarbij vindt de FvO het belangrijk dat vanwege het beslag op de maatschappelijke middelen wel aard en omvang van de zorg worden vastgelegd, maar ook niet meer dan dat. Tot slot moet er een modelovereenkomst komen met de zorgaanbieder, waarin de AWBZ-gelden verantwoord worden, maar ook wordt vastgelegd op welke wijze de zorg en ondersteuning wordt geboden. Het ligt in de bedoeling dat het nieuwe systeem in 2003 wordt ingevoerd en dat er tevoren een goed informatie-aanbod komt voor de verzekerden.