Gemeente Breda

07-11-2001

Gemeente Breda goed op weg met Euro
De gemeente Breda loopt volgens de normplanning van de Rijksoverheid op schema bij de invoering van de Euro. Dat blijkt uit de vierde voortgangsrapportage Euro die het college van burgemeester en wethouders deze week behandelde. De meeste gemeentelijke diensten zijn nu euro-proof. De resultaten van de periodieke monitor van het ministerie van Financiën en de monitor van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigen de voortgang.

De gemeente Breda is al twee jaar met de voorbereiding bezig om de invoering van de Euro zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het meeste werk is verzet in de aanpassing van alle gemeentelijk software systemen die met de Euro moeten werken. Alle systemen moesten geanalyseerd worden, aanpassingen zijn uitgedacht en getest. Ook de ombouw van allerlei automaten kostte de nodige tijd. Het Euro-proof maken van alle parkeermeters en parkeerautomaten was hierbij de grootste klus. Ook de aanpassing van allerlei formulieren, tarieven en leges, kassasystemen en voorlichtingsmateriaal heeft de nodige inspanningen gevergd. Het ontwikkelen van noodscenarios voor het geval er iets mis zou gaan, is daarbij niet vergeten. Uitkeringen door de gemeente aan burgers zijn in alle gevallen gewaarborgd. De totale operatie zal de gemeente bijna 1,5 miljoen gulden ( 680.670) kosten.

Vanaf 1 januari 2002 is de Euro wettig betaalmiddel. Tot en met 27 januari kan er nog met guldens betaald worden (de duale periode). Alle toonbankinstellingen in Nederland, dus ook de gemeente Breda, verstrekken bij betalingen in deze periode het wisselgeld in Euros. De gemeente Breda heeft daartoe 156.000 euromunten en 6.000 eurobiljetten besteld. In november wordt al het baliepersoneel (van Burgerzaken tot aan de medewerkers bij bibliotheken en parkeergarages) opgeleid om deze grote geldomwisseloperatie in goede banen te leiden.

Veel informatie is en wordt verstrekt door het Nationaal Forum voor de introductie van de Euro (zie ook: www.euro.nl). Deze informatie is gericht op alle burgers. De gemeente verspreidt slechts voor specifieke doelgroepen extra informatie. Om inwoners vast te laten wennen aan de Euro zijn prijzen en tarieven vanaf juli 2001 zowel in guldens als in Euros vermeld. Daarnaast is er in het stadskantoor, bij de balie voorlichting, een keur aan informatie over de Euro beschikbaar. Iedereen kan zn steentje bijdragen aan de grote geld-omwissel operatie. Belangrijk is dat iedereen, van jong tot oud, vanaf 1 januari 2002 al zoveel mogelijk met Euros betaalt. Gepast betalen in Euros zorgt voor snelle afwikkeling bij kassas en balies. Lange wachtrijen en wachttijden worden daarmee beperkt.

Breda, 7 november 2001