Rijksarchiefdienst

Conservering van tropische archieven

Internationale conferentie in Jakarta, Indonesië

Vocht, schimmels, larven en insecten, knaagdieren, verzuring en inktvraat. Een willekeurige greep uit de bedreigingen waarmee veel historische archieven in de Tropen zich geconfronteerd zien. Talloze eeuwenoude documenten dreigen onherstelbaar aangetast te worden of zijn inmiddels al niet meer te redden. Documenten die van onschatbare waarde zijn voor de geschiedenis en identiteit van de landen aan wie ze toebehoren. Archiefbewaarders wereldwijd zijn zich bewust van de dringende noodzaak om nieuwe, doeltreffende én betaalbare restauratie- en conserveringstechnieken te ontwikkelen en hun kennis op dit gebied uit te wisselen.

Van 5 tot en met 8 november wordt daarom in de Indonesische hoofdstad Jakarta een internationale conferentie gehouden over de conservering van archieven in de tropen. De conferentie is een van de resultaten van de samenwerking tussen de Nationale Archieven van de Republiek Indonesië en het Algemeen Rijksarchief in Den Haag.

Het Algemeen Rijksarchief is internationaal vooraanstaand als het gaat om de conservering van tropische archieven. Het speelt een belangrijke rol in diverse internationale samenwerkingsprojecten, verspreid over de hele wereld. Een van de grote problemen van archiefbewaarders in de tropen is het feit dat veel conserveringstechnieken ontwikkeld zijn voor gematigde klimaatzones en niet zonder meer kunnen worden toegepast in de warme en vochtige gebieden. Speciale omstandigheden vragen om speciale maatregelen. De restauratie- en conserveringsspecialisten van het Algemeen Rijksarchief zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen en verfijnen van dergelijke maatregelen. Maar ook andere archieven houden zich intensief mee bezig met deze problematiek.

De internationale conferentie zal worden gehouden van 5 tot en met 8 november in het Borobudur Hotel in Jakarta. President Megawati Soekarnoputri zal de conferentie openen in haar presidentiële paleis in Bogor.