Ingezonden persbericht

Woonbondpersbericht

Remkes ontvangt eerste exemplaar gedragscode
Woonbond en Stienstra ondertekenen gedragscode voor uitponding

Woensdag 7 november ondertekenen de Nederlandse Woonbond en Stienstra Beleggingen BV een Uitpondcode. Dat levert huurders, bij het individueel verkopen van een complex appartementen of huurwoningen, de zekerheid van goed onderhoud. Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting zal bij deze ondertekening aanwezig zijn. Hem wordt gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om de gemaakte afspraken te verwerken tot nieuwe wetgeving. Het betreft verkoop aan zowel zit-tende huurders, als aan derden. In het laatste geval zijn dat vrijgekomen woningen. De onderteke-ning van de gedragscode en de aanbieding ervan aan Remkes heeft plaats in een complex wonin-gen van Stienstra, dat wordt uitgepond. Een aantal van de huidige bewoners zal aanwezig zijn om met name vragen van de pers te beantwoorden. Vanzelfsprekend bent u van harte welkom. De gebeurtenissen op 7 november hebben plaats in het verenigingsgebouw De Oase, Leerdamhof 268, 1108 BX Amsterdam Z.O. Tijd 14.00 tot 15.00 uur.

De Woonbond krijgt veel klachten van huurders in woningen die niet of uitermate slecht worden onderhouden, omdat de eigenaar van plan is ze te verkopen. Dat Stienstra in 1999 en 2000 de prijs van beste particuliere verhuurder kreeg, had de belegger in belangrijke mate te danken aan het feit, dat zij uit te ponden complexen goed blijven onderhouden. Vice-voorzitter van de raad van bestuur van Stienstra, Maassen, zegde bij de prijsuitreiking in 1999 al toe te willen meewer-ken aan de ontwikkeling van een uitpondcode. Daarin zouden niet alleen de verplichtingen van de eigenaar bij uitponding moeten worden beschreven, maar ook diens verplichtingen na uitponding. De Woonbond zal proberen met de landelijke koepels van commerciële verhuurders tot vergelijkba-re afspraken te komen. Staatssecretaris Remkes wordt gevraagd de gedragscode te vertalen naar een wettelijke regeling.

In de uitpondcode wordt afzonderlijk stil gestaan bij de positie van huurders die willen kopen, huurders die blijven huren, huurders die vrijwillig verhuizen en ten slotte bij de positie van toe-komstige kopers. Uitgangspunt is dat huurders in volledige vrijheid moeten kunnen kiezen. Goede en tijdige voorlichting is daarbij cruciaal. Huurders die aangeven te willen verhuizen en in aanmer-king wensen te komen voor een vergoeding voor zelf aangebrachte voorzieningen, worden indivi-dueel geïnformeerd. De toekomstige koper ontvangt een raming van de de financiële verplichtin-gen, waaronder die voor het groot-onderhoud. Deze kosten blijken uit een meerjarenplan dat door een onafhankelijk adviesbureau wordt opgesteld.

Met de ondertekening van de Uitpondcode garandeert Stienstra goed onderhoud, zolang men de meerderheid heeft in de op te richten vereniging van eigenaren (VVE). Daarnaast zegt Stienstra toe om als minderheid in de VVE bij achterstallig onderhoud, een procedure te zullen aanspannen tegen de VVE om het onderhoud af te dwingen.

Amsterdam, 5 november 2001
Nummer: U01.796