Ingezonden persbericht

Persbericht

Digitaal Trapveld Broedermuis dingt mee naar Trapveld Trofee

Digitaal Trapveld Broedermuis is één van de inzenders voor de Trapveld Trofee van Minister van Boxtel. Deze trofee is voor de digitale trapvelden in de 30 grote steden van Nederland. Digitale trapvelden zijn laagdrempelige voorzieningen in aandachtswijken waar bewoners kunnen leren omgaan met informatie- en communicatietechnologie (ict). De trofee beloont bijzondere initiatieven van trapvelden en geeft ze landelijke aandacht zodat anderen er van kunnen leren. Er zijn drie categorieën: beste trapveld, beste resultaat en beste vrijwilliger. Broedermuis heeft meegedongen in de categorieën beste trapveld en beste resultaat.

De trofee wordt door de minister uitgereikt tijdens de landelijke conferentie 'Scoren op het digitaal trapveld' in Rotterdam op 7 november a.s. Daar komen uit alle grote steden medewerkers en bezoekers van de trapvelden om van elkaar te leren.


.Begin dit jaar is het Digitaal Trapveld Broedermuis geopend. Doelen van het trapveld zijn het verkleinen van de digitale tweedeling, het vergroten van de sociale samenhang en mensen meer kans geven op de arbeidsmarkt. Het trapveld is volop in ontwikkeling en inspireert anderen om ook trapvelden op te zetten. Wij zien onze rol in het ondersteunen van die initiatieven en zien ons eigen trapveld, Digitaal Trapveld Broedermuis, als een toonzaal van wat mogelijk is. Met anderen ontwikkelen we nieuwe maatschappelijk relevante toepassingen rond ICT. Het digitaal tr@pveld Broedermuis is een initiatief van de stichting Digitaal Trapveld Haarlem. In deze Stichting Digitaal Trapveld Haarlem hebben zitting gemeente Haarlem, Stadsbibliotheek Haarlem, St. Digitaal Seniorenplein Kennemerland, Haarlems Dagblad, wijkraden Haarlem Oost, Regiopolitie Kennemerland en Stichting Radius.
Een jury onder leiding van Aldith Hunkar (NOS-journaal) heeft deze maand alle inzendingen beoordeeld. Daaruit komen in elke categorie 5 genomineerden en een winnaar. De genomineerden voor de Trapveld Trofee staan in de bijlage.

Vandaag is bekend geworden dat Digitaal Trapveld Broedermuis is genomineerd in de categorie beste resultaat voor haar bijdrage aan de themaweek Haarlem Bekend Kleur. In maart hebben we deelgenomen aan de multicuturele themaweek Haarlem Bekend Kleur waarbij er een themamiddag volkshuisvesting met allochtone architectuur in het Broeder-Huis druk werd bezocht. Via het trapveld kon men websites over architectuur bezoeken, werd er sim city 3000 gespeeld en was er een forum discussie met een Indiase en Surinaamse architect, wethouder Volkshuisvesting, bewoners onder leiding van de coördinator van het digitaal trapveld.

Meer informatie over de trapvelden en de Trapveld Trofee is te vinden op www.trapveld.nl.

Noot voor de pers:
Voor vragen over Digitaal Trapveld Broedermuis kunt u terecht bij Dik Bol, coördinator stichting Digitaal Trapveld Haarlem, telefoon 023-5339210 e-mail info@broedermuis.nl

Rapportage jurering Digitaal Trapveld Trofee 2001.

CONCEPT Marlies Wijnen 16-10-01

1. Samenstelling jury
Aldith Hunkar, NOS-journaal special reports. VOORZITTER Herman Telle, projectleider Technotalent Den Haag. Khadija Arib, tweede kamerlid PvdA
Guikje Roethof, bestuur Internet Society Nederland. Adjiedj Bakas, directeur Dexter b.v.
Mary Tupan, directeur ECHO


2. Jury-uitslag categorie beste vrijwilliger:
De jury is van alle ingezonden verhalen over de vrijwilligers in de trapvelden zeer onder de indruk. Zonder hen is een trapveld kansloos. De jury bedankt in de genomineerden alle vrijwilligers voor hun inzet, enthousiasme en hun doeltreffendheid. Genomineerd voor de Trofee zijn, in willekeurige volgorde:
· Ilse Vrijbrief, Breda

· Ton Dijkstra, Groningen

· Rietje van Luijn, Alkmaar

· Ynze Veld, Leeuwarden

· Ab Zuuring, Nijmegen.

3. Jury-uitslag categorie beste (activiteit) deelnemer: Misschien wat saai, maar ook in deze categorie was elke inzending een resultaat om trots op te zijn. De genomineerden zijn uitgekozen, omdat zij bij uitstek het soort resultaat typeren, dat een trapveld wil behalen. Genomineerd voor de prijs voor beste (activiteit van) deelnemer(-s):
· Breda, een groep van 18 analfabete vrouwen.
· Haarlem, Themaweek Haarlem bekent kleur.
· 's Hertogenbosch, Zomeractie 'elke tweede bezoeker gratis'.
· Leeuwarden, 20 jongens van 13 tot 18 jaar.
· Leeuwarden, Zyad Omar Mihi.


4. Jury-uitslag categorie beste trapveld: Alle inzendingen zijn zeer de moeite waard om integraal te lezen op de website. Het is indrukwekkend hoe in korte tijd zo een verscheidenheid aan trapvelden is ontstaan en met welk een daadkracht! De jury heeft zich terecht met grote betrokkenheid gebogen over een keuze. Juist door de gewenste diversiteit van trapvelden is een keuze voor 'de besten' een zorgzame en tijdrovende klus. De jury heeft na ampel beraad de volgende trapvelden genomineerd voor de prijs van het beste trapveld:
· Amsterdam, Computer Clubhuis

· Emmen, project digitaal trapveld Emmen.
· Leeuwarden, Vrijheidswijk.

· Zaanstad, trapveld Zaandam-Zuid.

· Enschede, Digitref-Pathmos.

5. De prijswinnaars.
Op 7 november zal de voorzitter van de jury de prijswinnaars in elke categorie bekend maken. Elke genomineerde ontvangt een prijs. De beste in elke categorie ontvangt nog een extra prijs uit handen van Minister Roger van Boxtel. De beste vrijwilliger krijgt een bokaal, de beste deelnemer en het beste trapveld een cheque voor het trapveld ter waarde van f 10.000,-