Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2001- 18

Collegevergadering van dinsdag 6 november 2001

Sturende rol Gemeenteraad wordt versterkt

De sturende rol van de Gemeenteraad zal worden versterkt.

Het College van B. en W. heeft daartoe ingestemd met het opstellen van een eerste 'beleidsagenda'. Daarop komen alle belangrijke onderwerpen te staan waarover de Raad zich het komende jaar wil buigen. Dat zal onder meer gebeuren aan de hand van zogenaamde 'blauwe nota's', waarin de Raad bestuurlijke verkenningen en keuzemogelijkheden worden voorgelegd. Het werken met dergelijke verkenningsnota's voorkomt dat de Raad wordt geconfronteerd met dichtgetimmerde beleidsvoorstellen. Een en ander is een gevolg van het werk van de Werkgroep Openbaar Bestuur, die voorstellen heeft gedaan om de invloed van de Gemeenteraad te versterken. Een duidelijke structurering en fasering van de besluitvorming is daarvoor belangrijk. De Raad moet weten wat de keuzemomenten zijn. Ook moet een goede schifting worden gemaakt tussen onderwerpen die echt besproken moeten worden en onderwerpen die alleen ter kennisname aan de Raad kunnen worden voorgelegd. Daarmee kan worden tegemoet gekomen aan de wens tot meer politieke discussie over gevoelige onderwerpen. De beleidsagenda zal - na inventarisatie bij gemeentelijke diensten en raadscommissies - in concept worden opgesteld door de Concernstaf van de gemeente. In januari stelt de Raad de beleidsagenda vast. De beleidsagenda zal halfjaarlijks worden geactualiseerd.

College houdt vast aan taxivrije binnenstad tijdens stapuren

De binnenstad van Enschede is veiliger geworden door het weren van taxi's tijdens stapuren. De meeste partijen zijn tevreden over de proef die tijdens de zomermaanden werd gehouden. Weliswaar vinden vrouwen het soms onprettig dat zij niet voor de deur kunnen uitstappen, maar dat weegt volgens de meeste betrokkenen niet op tegen de toegenomen veiligheid. Voordat de proef inging, ontstonden er nog wel eens onveilige situaties doordat rijdende taxi's door dezelfde nauwe straatjes gingen als het uitgaande publiek. Ook versperden zij soms de doorgang voor brandweer en ambulances. Daaraan kwam een einde door op donderdag, vrijdag en zaterdag van 23.00 uur tot 00.50 uur geen taxi's meer toe te laten in de binnenstad. In plaats daarvan kwamen er standplaatsen op het Hoedemakerplein en aan de Wenninkgaarde. De taxistandplaats aan het Hoedemakerplein is goed bevallen, en zou met enkele aanpassingen op korte termijn moeten uitgroeien tot hoofdstandplaats. De standplaats aan de Wenninkgaarde daarentegen veroorzaakt overlast voor omwonenden, vooral aan de Stadsgaarde. Het College wil daarom van deze standplaats af. Alternatieven zijn echter moeilijk te vinden. Een locatie aan de noordzijde van het spoor is te ver van het uitgaansgebied, en een standplaats aan de Noorderhagen stuit op bezwaren van omwonenden. Daarom wil het College de locatie aan de Noorderhagen - met een opstapplaats bij het Muziekcentrum - tot 1 januari 2002 op proef. Op basis van de bevindingen kan daarna worden beslist of er redenen zijn om toch uit te wijken naar het Molenplein of een standplaats ten noorden van het spoor.

Vismarktondernemers krijgen vier weken respijt

De vismarktondernemers op het Van Heekplein krijgen van het College van B. en W. nog vier weken de tijd om ontgeuringsinstallaties te plaatsen. Voldoen zij daarna nog niet aan de eis van de gemeente om de baklucht via een geurfilter af te voeren, dan kost ze dat f 2.500 per dag, met een maximum van f 20.000. Begin augustus werd de vishandelaren de eis opgelegd om met filters een einde te maken aan de geuroverlast voor omwonenden. Bij de laatste controle van milieuambtenaren op 20 oktober j.l. bleek nog niet aan de eis voldaan. Na een vooraankondiging van de op te leggen dwangsom, klommen de ondernemers echter in de pen. Ze wezen daarbij op de hoge kosten; op het feit dat gebakken vis niet onaangenaam ruikt en op de tijdelijkheid van de huidige situatie. Maar volgens de gemeente zijn de kosten best haalbaar; kan de geur van gebakken vis na langere tijd wel degelijk onaangenaam zijn en blijft ontgeuren noodzakelijk, ook in de toekomst. Al met al mag de geconstateerde overtreding nu echt niet langer voortduren, oordeelt de gemeente Enschede. Over vier weken moeten de filters er zijn.

Brandveiligheid van (plafond)versiering in horeca en dergelijke: voorstel op komst In juli 2001 heeft de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken de gemeenten geadviseerd - naar aanleiding van de cafébrand in Volendam en de adviezen van de commissie- Alders - om in afwachting van definitieve regeling alleen nog onbrandbare (plafond)versiering in horecagelegenheden en andere voor publiek toegankelijke ruimten toe te staan. Het College van Burgemeester en Wethouders bereidt daarom nu een raadsvoorstel voor tot wijziging van de bouwverordening, zodat alleen nog onbrandbare (plafond)versiering en afwerking in horecagelegenheden en andere voor publiek toegankelijke ruimten zoals winkels, theaters gemeentelijke gebouwen, scholen en derdegelijke mogen worden toegepast. In de communicatie over de komende jaarwisseling zal al op deze wijziging van de bouwverordening worden geanticipeerd.

Bestedingsronde

2001 budget Activiteiten Zorg en Doelgroepen in gewijzigde vorm vastgesteld Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om het budget Zorg en Doelgroepen als volgt te wijzigen:
Uit het budget Activiteiten Zorg en Doelgroepen 2001 wordt in 2001 subsidie verleend voor zeventien projecten, voor een bedrag van f 219.525 (¤ 99.616), in 2002 voor een bedrag van 159 113.440 (¤ 51.477) en in 2003 voor een bedrag van f 85.440 (¤ 38.771).

De
subsidies die ten laste komen van het budget in 2002 en 2003 worden verleend onder voorbehoud van besluitvorming over de begroting 2002 en 2003.

De
aanvraag van de Stichting Vrienden van het Vastert voor een bijdrage in de kosten van muziekonderwijs wordt niet gehonoreerd.

Uit het budget Activiteiten Internationale Contacten wordt een bijdrage van f 2.225 (¤ 1.010) per jaar, in 2001 tot en met 2003, beschikbaar gesteld ten behoeve van de Enschedese deelname aan het platform Nederland-Marokko van de VNG, evenals een bedrag in 2001 van f 1.500 (¤ 681) voor de kosten van een bezoek van een delegatie uit Marokko aan Enschede in september 2001.

De
gelden van het budget Zorg en Doelgroepen worden ingezet als impulsmiddelen voor de sociale opgave van de Gemeente Enschede. Oorspronkelijk had het budget ook de functie van 'knelpuntenpot' voor het geval voorliggende voorzieningen ontbreken en soms ook van 'smeerolie in de maatschappelijke raderen'. Binnen de sociale opgave is gekozen voor 1) preventie, activering en participatie; 2) kwetsbare groepen in het algemeen en in het bijzonder voor jeugd en allochtonen; 3) gebundelde en geïntensiveerde inzet in investeringswijken.