OPTA

Brief aan marktpartijen die hebben gereageerd
op de consultatie tariefregulering huurlijnen


In de periode van juli tot en met september heeft het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: OPTA) marktpartijen geconsulteerd omtrent de wijze waarop de tarieven van retail-huurlijnen van KPN in de toekomst gereguleerd zouden moeten worden. Ik wil u bij deze hartelijk danken voor uw inbreng bij deze consultatie. Met deze brief stel ik u op de hoogte van resultaten van de consultatie en de verdere aanpak van OPTA.

Op 5 september heeft een hoorzitting plaatsgevonden waarbij 11 partijen aanwezig waren. Acht partijen hebben schriftelijk gereageerd. De volledige schriftelijke reacties van deze partijen staan op de website van OPTA (www.opta.nl). Een korte samenvatting van de reacties van de partijen is opgenomen als bijlage bij deze brief. Het belangrijkste punt in de reacties, dat zowel in de hoorzitting als de schriftelijke reacties door de meerderheid van de partijen werd gedeeld, was dat OPTA prioriteit zou moeten geven aan het realiseren van een goed aanbod voor interconnecterende huurlijnen (Interconnecting Leased Lines ­ hierna: ILL's) en dat marktpartijen daarbij willen worden betrokken. Hiervoor zijn twee belangrijke argumenten. Ten eerste blijkt uit de in verhouding met andere Europese lidstaten hoge tarieven van huurlijnen dat er sprake is van marktfalen. Dat marktfalen kan het beste bestreden worden aan de bron, te weten het gebrek aan een aanbod van interconnecterende huurlijnen. Immers, indien interconnecterende huurlijnen tegen kostengeoriënteerde, non- discriminatoire en transparante voorwaarden beschikbaar worden gesteld, zal de concurrentie in downstream-markten - zoals de markt voor retail-huurlijnen, telefonie en datacommunicatiediensten - toenemen, waardoor de tarieven zullen dalen.



Tweede argument is dat, naast het probleem van de absolute hoogte van huurlijnentarieven, partijen aangeven te worden geconfronteerd met squeeze-effecten. Volgens marktpartijen die klanten niet met eigen infrastructuur aansluiten en gebruikmaken van huurlijnen van KPN, is het nauwelijks mogelijk om landelijk, economisch rendabel downstream-diensten aan te bieden. Het tarief dat zij aan KPN dienen te betalen voor het inkopen van de korte huurlijnen teneinde een klant aan te sluiten, is volgens deze partijen namelijk vaak al hoger dan het tarief van de downstream-dienst die KPN aan zijn klanten in rekening brengt. Het prioriteren van het verlagen van de retail-tarieven zou potentiële squeeze- problematiek versterken.

Het college heeft er daarom voor gekozen eerst de problemen aan de kant van interconnecterende huurlijnen te adresseren. OPTA gaat mede naar aanleiding van deze reacties prioriteit geven aan het tot stand brengen van een ILL-aanbod en marktpartijen daarbij betrekken. U zal daarover op korte termijn separaat worden geïnformeerd. Bij de beoordeling van de tarieven van het ILL-aanbod zal ook de marge tussen ILL-tarieven en retail-tarieven (squeeze) worden beoordeeld. Het traject voor retail- tariefregulering van huurlijnen zal een vervolg krijgen nadat OPTA heeft ingestemd met het ILL- aanbod. Voor retail-huurlijnen zal tot die tijd de thans geldende rendementsregulering toegepast worden.

Mocht naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben, dan verzoek ik u contact op te nemen met dhr. H.R. de Kleijn (telefoon: 070 ­ 315 35 83).