Gemeente Emmen


---

Persbericht: Woonplan Emmen in voorbereiding, 7 november 2001

herziening structuurvisie Volkshuisvesting 1998 Woonplan Emmen in voorbereiding

De in 1998 opgestelde structuurvisie Volkshuisvesting is toe aan herziening; dit als gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen, nieuwe beleidskaders vanuit Rijk en provincie en de onlangs verschenen Strategienota Emmen 2020. Om aan deze herziening richting te geven heeft de gemeente Emmen het concept startdocument 'Woonplan Emmen' opgesteld. Hierin komen onderwerpen aan bod als vraag en aanbod op de woningmarkt, betaalbaarheid en kwaliteit van wonen, bijzondere woonvormen, zeggenschap over woning/woonomgeving en bouwen/slopen/verkopen. Het woonplan wordt opgesteld in overleg met onder andere de woningcorporaties, Huurdersfederatie, Vrouwen-adviescommissie en de Seniorenraad. Er wordt naar gestreefd het nieuwe woonplan in maart 2002 door de gemeenteraad te laten vaststellen.

Het woonplan dient meerdere doelen. De gemeente is verplicht om een woonplan in te dienen bij zowel het rijk als de provincie om aanspraak te maken op respectievelijk ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing)-gelden en de zogeheten knelpuntenpot (mogelijkheid tot extra woningbouw boven op bestaande contingenten). Daarnaast moet het plan uiteraard fungeren als beleidsnota voor de eigen organisatie.

Maatschappelijke ontwikkelingen en beleidskaders Maatschappelijke ontwikkelingen die van belang zijn voor de herziening zijn onder meer: de bevolkingsgroei, het toenemende aantal ouderen en het toenemende aantal (kleinere)huishoudens. Ook de welvaartsgroei is van invloed en vertaalt zich in een vraag naar woonkwaliteit. De nieuwe beleidskaders waarmee rekening gehouden zal worden zijn:

q de rijksnota 'Mensen, Wensen, Wonen' (waarin thema's als zeggenschap over woning/woonomgeving, kansen voor mensen in kwetsbare posities, wonen & zorg op maat en stedelijke woonkwaliteit naar voren komen); q de Nota Wonen van de provincie Drenthe. Deze nota richt zich op een knelpuntenpot voor: bijzondere woonvormen, verbouw van boerderijen in het buitengebied, starterswoningen, woningen voor de verbouw van cultureel en industrieel erfgoed en het op gang brengen van de herstructurering;
q Op gemeentelijk niveau levert de strategienota Emmen 2020 input voor het woonplan (deze voegt een economische component toe aan het woonbeleid) evenals de resultaten van het woonbelevings-onderzoek 2001 en niet te vergeten de evaluatie van de structuurvisie 1998.

Er wordt gestreefd naar een vastgesteld woonplan voor 1 april 2002. Op deze datum moeten de woonplannen binnen zijn bij de provincie in verband met de knelpuntenpot.


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2001 Gemeente Emmen