Provincie Zuid-Holland

07-11-2001

GS Zuid-Holland nemen regie herindeling Westland over

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zijn voornemens de regie in de procedure voor de gemeentelijke herindeling van het Westland over te nemen van de gemeenten in het Westland. Dat hebben zij vanmiddag meegedeeld in een overleg in het provinciehuis in Den Haag, waar zij de situatie in het Westland bespraken met de colleges van b en w uit het Westland en de Werkgroep Bestuurlijke Organisatie.

GS hebben veel waardering voor de intensieve discussie die in het Westland is gevoerd in de gemeenteraden en met de inwoners en het bedrijfsleven over de bestuurlijke toekomst van het Westland. Maar de zeven Westlandgemeenten zijn er niet in geslaagd binnen het met de provincie afgesproken tijdpad (vóór eind oktober) een unaniem standpunt vast te stellen over de herindeling. Zij blijven steken op twee varianten: de vorming van één gemeente Westland uit de huidige zeven en de vorming van de combinatie Maasland-Schipluiden naast samengaan van de overige vijf gemeenten.

Gedeputeerde D.C. Dekker (bestuurlijke zaken): "Nu de gemeenten geen overeenstemming hebben kunnen bereiken zijn Gedeputeerde Staten voornemens de regie voor de herindeling over te nemen. Zij zullen op korte termijn de formele stappen daartoe zetten."