Euronext Brussels

Persberichten - 08/11/2001

Agfa verhoogt haar globale productiecapaciteit voor drukplaten door te investeren in Azië, en consolideert haar productie in Europa

Agfa verhoogt haar globale productiecapaciteit voor drukplaten door te investeren in Azië, en consolideert haar productie in Europa

Globaal plan om Agfa's toonaangevende positie in grafische markt te vrijwaren

Mortsel, België (7 november 2001) Ten gevolge van de snelle introductie van Computer-to-Plate-technologie wordt Agfa geconfronteerd met een daling in de vraag naar analoge drukplaten in Europa, terwijl de vraag in het Verre Oosten stabiel is. Daarom zal de Agfa-Gevaert Groep investeren in een nieuwe productielijn in China, die tegen midden 2003 operationeel zal zijn en drukplaten voor de Aziatische markt zal produceren. Daarenboven wil Agfa haar gefragmenteerde Europese drukplatenproductie stroomlijnen om haar kostenefficiëntie te verhogen. Deze herstructurering op Europees niveau kan een impact hebben op ongeveer 400 banen in het productiecentrum van Leeds (VK).

Om haar positie in de grafische markt te versterken, focust Agfa op marktsegmenten met een groot groeipotentieel, zoals krantenproductie en drukvoorbereiding voor verpakkingen, evenals digitale technologieën voor plaatproductie, proofing en workflow management. Sterk groeiende regios, zoals het Verre Oosten, krijgen eveneens prioriteit. Deze strategie kadert in het groei- en efficiëntieplan Horizon dat op 27 september werd gelanceerd. Verder wil Agfa de rendabiliteit van haar productielijnen voor analoge platen, een matuur marktsegment dat kampt met een sterke prijserosie, verbeteren.

"Gezien de versnelde overgang van analoge naar digitale processen en de sterke prijserosie bij de analoge platen, hebben we besloten tot een ingrijpende revisie van onze productiestrategie", zegt Marc Elsermans, General Manager van Agfa's Graphic Systems Business Group.

De vraag naar analoge drukplaten daalt in Europa sneller dan verwacht, dit in tegenstelling tot in het Verre Oosten, waar de vraag stabiel is. De investering in een nieuwe productielijn in Wuxi (China) zou onze efficiëntie in de platenproductie voor de Aziatische markten verbeteren. Verwacht wordt dat deze nieuwe productielijn operationeel zal zijn tegen midden 2003.

Door de vele acquisities van de voorbije jaren is Agfa's drukplatenproductie gefragmenteerd. De oplossing is tweeledig: een gestroomlijnde productportfolio en een gerationaliseerde, zeer efficiënte wereldwijde productie. De verschillende Europese productiecentra zullen zich daarom specialiseren in welbepaalde productlijnen.

Als gevolg hiervan zou de productiesite in Wiesbaden (Duitsland), waar nu ongeveer de helft van Agfa's analoge en digitale drukplaten wordt geproduceerd, de analoge platenproductie voor de Europese markt van de Agfa-site in Leeds (UK) overnemen. De vestiging in Leeds zou, op haar beurt, alle onderlagen voor de snel groeiende digitale Lithostar-platen produceren. Door deze herschikking kunnen in de vestiging in Leeds ongeveer 400 banen verloren gaan.

Agfa zet ook de consolidatie van haar productie van haar ontwikkelchemicaliën voor drukkerijen verder. De productie van Margate (VK) kan in de tweede helft van 2002 naar België overgebracht worden.

De aanpassingen aan de productiecapaciteit in Leeds, samen met de resulterende afvloeiingen, zouden moeten gespreid worden over de komende 15 maanden. Het management overlegt nu met de werknemers die waarschijnlijk betrokken zullen zijn, en met haar sociale partners. Agfa stelt dat deze maatregelen opgesteld werden om haar drukplatenbusiness op lange termijn te vrijwaren en versterken.

Bron: Agfa
Provider: Euronext Brussels