Nederlandse Vereniging voor Toxicologie

Laatste update: 22 januari 2002

Najaarsbijeenkomst sectie toxicologie en risicobeoordeling Terugblik op najaarsbijeenkomst Functionele Voedingsmiddelen en Veiligheid

Het onderwerp Veiligheid van Functionele Voedingsmiddelen geniet veel belangstelling getuige de grote opkomst van de NVT/sectie leden op woensdag 7 november j.l.

Het was een zeer interessante middag met de nodige discussie. Voor de belang-stellenden staan de samenvattingen van de sprekers op de website www.tcdd.nl

De spits werd afgebeten door Gertjan Schaafsma van TNO Voeding met een helder overzicht over functionele voedingsmiddelen. Functionele voedingsmiddelen zijn geen hype maar een trend, een trend van een voeding om tekorten en chronische ziekten te voorkomen naar een voeding met een gezondheidsbevorderende meerwaarde. Veelal wordt aan functionele voedingsmiddelen een gezondheidsclaim verbonden. Deze zgn. gedrags code is vooralsnog niet verplicht.

In de prikkelende presentatie van Geert Houben van TNO Voeding werd de nadruk gelegd op de veiligheid en risico beoordeling van functionele voedingsmiddelen. In hoeverre mag deze afwijken van de traditionele veiligheids beoordeling voor wat betreft de veiligheidsfactor benadering. Aan de hand van een product X in de etalage werd het verhaal toegelicht.

Hans Verhagen van Unilever besprak een voorbeeld van een functioneel voedingsmiddel, de cholesterol-verlagende margarine Becel pro-activ, welke is verrijkt met fytosterol esters. Unilever heeft de gezondheidsclaim van deze margarine aangetoond en met uitgebreide toxicologische studies de veiligheid bewezen. Bovendien lopen er nog post launch monitoring studies om de verwachte inname van fytosterol esters in de praktijk vast te stellen.

Tenslotte sprak Martijn Martena van de Keuringsdienst van Waren over de controle van kruiden preparaten. Aan de hand van vergiftiginggevallen is er een (open) negatieve lijst met kruidenpreparaten opgesteld. Getuige zijn voorbeelden zijn er wel veel incidenten veroorzaakt door verwisselen van kruiden, denk aan het recente in de media besproken incident van Sterrenmix thee.

De discussie concentreerde zich vnl. op de vraag van de veiligheid van deze functionele voedingsmiddelen. Moet er een algemeen studie-pakket komen voor toelating van een functioneel voedingsmiddel waarin opgenomen welke studies in ieder geval moeten zijn gedaan, of moet de samenstelling van het studie pakket (altijd) gebeuren op een case- by-case basis. Kan er een ADI voor deze producten worden vastgesteld waardoor een te hoge blootstelling door de populatie voorkomen kan worden? Al met al een discussie die nog vervolg behoeft.

Dorine Coenen, namens de NVT sectie Toxicologie en Risicobeoordeling.

Klik hier voor een samenvattingen van de presentaties.

Designed by J.B. Soedirman

Maintained by Maintained by F.R. Cassee