Nederlandse Vereniging voor Toxicologie
Laatste update: 22 januari 2002
Najaarsbijeenkomst sectie toxicologie en risicobeoordeling
Terugblik op najaarsbijeenkomst Functionele Voedingsmiddelen en
Veiligheid
Het onderwerp Veiligheid van Functionele Voedingsmiddelen geniet veel
belangstelling getuige de grote opkomst van de NVT/sectie leden op
woensdag 7 november j.l.
Het was een zeer interessante middag met de nodige discussie. Voor de
belang-stellenden staan de samenvattingen van de sprekers op de
website www.tcdd.nl
De spits werd afgebeten door Gertjan Schaafsma van TNO Voeding met een
helder overzicht over functionele voedingsmiddelen. Functionele
voedingsmiddelen zijn geen hype maar een trend, een trend van een
voeding om tekorten en chronische ziekten te voorkomen naar een
voeding met een gezondheidsbevorderende meerwaarde. Veelal wordt aan
functionele voedingsmiddelen een gezondheidsclaim verbonden. Deze zgn.
gedrags code is vooralsnog niet verplicht.
In de prikkelende presentatie van Geert Houben van TNO Voeding werd de
nadruk gelegd op de veiligheid en risico beoordeling van functionele
voedingsmiddelen. In hoeverre mag deze afwijken van de traditionele
veiligheids beoordeling voor wat betreft de veiligheidsfactor
benadering. Aan de hand van een product X in de etalage werd het
verhaal toegelicht.
Hans Verhagen van Unilever besprak een voorbeeld van een functioneel
voedingsmiddel, de cholesterol-verlagende margarine Becel pro-activ,
welke is verrijkt met fytosterol esters. Unilever heeft de
gezondheidsclaim van deze margarine aangetoond en met uitgebreide
toxicologische studies de veiligheid bewezen. Bovendien lopen er nog
post launch monitoring studies om de verwachte inname van fytosterol
esters in de praktijk vast te stellen.
Tenslotte sprak Martijn Martena van de Keuringsdienst van Waren over
de controle van kruiden preparaten. Aan de hand van
vergiftiginggevallen is er een (open) negatieve lijst met
kruidenpreparaten opgesteld. Getuige zijn voorbeelden zijn er wel veel
incidenten veroorzaakt door verwisselen van kruiden, denk aan het
recente in de media besproken incident van Sterrenmix thee.
De discussie concentreerde zich vnl. op de vraag van de veiligheid van deze functionele voedingsmiddelen. Moet er een algemeen studie-pakket komen voor toelating van een functioneel voedingsmiddel waarin opgenomen welke studies in ieder geval moeten zijn gedaan, of moet de samenstelling van het studie pakket (altijd) gebeuren op een case- by-case basis. Kan er een ADI voor deze producten worden vastgesteld waardoor een te hoge blootstelling door de populatie voorkomen kan worden? Al met al een discussie die nog vervolg behoeft.
Dorine Coenen, namens de NVT sectie Toxicologie en Risicobeoordeling.
Klik hier voor een samenvattingen van de presentaties.
Designed by J.B. Soedirman
Maintained by Maintained by F.R. Cassee