Gemeente Zaanstad

Nieuw welstandsbeleid in Zaanstad

donderdag 1 november 2001

Graag nodigen wij u uit voor de presentatie van de concept Welstandsnota door wethouder mevrouw N. Kroesen en directeur Welstandszorg Noord Holland, de heer N. de Vreeze, op woensdag 7 november in het gebouw Railpoint, zaal 3.11 (filmzaal) Zaandam om 16.00 uur. Gebouw Railpoint ligt direct naast de westuitgang van NS station Zaandam.

Welstandsnota
Zaanstad introduceert als één van de eerste gemeente in Nederland een nieuw Welstandsbeleid. Waarom wijst de gemeentelijke Welstandscommissie een bouwplan af? Waarom is deze dakkapel esthetisch verantwoord en de andere dakkapel niet?

Het welstandsbeleid van de gemeenten was tot nu toe vaak ondoorzichtig. Er waren geen vaste criteria waarop een plan beoordeeld werd. Zaanstad kent die criteria nu wel. Zij zijn opgesomd in de conceptnota Welstand. Bovendien is er een gebiedsgerichte aanpak. Voor ieder gebied gelden eigen regels. En voor vele kleine plannen is er een sneltoets.Start januari
Januari 2000 werd in Zaanstad de aftrap gegeven voor een nieuw welstandsbeleid. In aanwezigheid van de staatssecretaris van VROM, de heer J.W. Remkes, vond er een symposium plaats over dit onderwerp.

Gemeente Zaanstad en Welstandszorg Noord-Holland hebben vervolgens in gezamenlijkheid een kloeke concept Welstandsnota vervaardigd. In die nota komen zaken aan de orde over het functioneren van de Welstandscommissie. Deze commissie, bestaande uit deskundigen, adviseert het College van Burgemeester en Wethouders over bouwaanvragen.

Daarnaast vormen de welstandscriteria een belangrijk onderdeel van de nota. Zaanstad hanteert algemene welstandscriteria, gebiedsgerichte welstandscriteria, welstandscriteria voor specifieke bouwwerken, welstandscriteria voor de sneltoets bij veel voorkomende bouwplannen en de welstandscriteria bij grote (her)ontwikkelingsprojecten.

Conceptnota
De nota is nog in concept vorm. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de nota niet vastgesteld. Eerst wil de gemeente horen wat de inwoners en de beroepsbeoefenaren van deze nota vinden.

Daarvoor organiseert de gemeente in samenwerking met Welstandszorg Noord-Holland een viertal informatieavonden in verschillende delen van de stad.

Tijdens deze avonden zal tekst en uitleg gegeven worden over de nieuwe nota. En het gebied waar de desbetreffende informatieavond wordt gehouden. Daarna is er een paneldiscussie onder leiding van journalist Jeroen Dirks.

Het panel bestaat uit zes leden. Drie vertegenwoordigen de ´gebruikers´ en drie anderen vertegenwoordigen de bedenkers, de opstellers van deze nota.Tot de groep gebruikers behoort een vertegenwoordiger van een wijkorganisatie, een architect en een gemeenteraadslid.

Zij worden vaak benaderd door ´gebruikers´ die ontevreden zijn over het oordeel van de welstandscommissie.

In het andere panel zit wethouder Nel Kroesen, een vertegenwoordiger van Welstandszorg NH, de secretaris van de Welstandscommissie en deskundigen.

Boeman of helper
De vraag staat voorop of de welstandscommissie van de gemeente voor de gebruikers een soort ´boeman´ is, of is de welstandcommissie met haar regelgeving juist hèt orgaan dat er voor zorgt dat wijken, mooi en fraai blijven.

Symposium

Op 13 december vindt er in het gemeentehuis van Zaanstad in samenwerking met de vereniging Stadswerk en Welstandszorg Noord-Holland een landelijk symposium plaats.

Pas nadat op deze wijze velen gehoord zijn, zal het College van B. en W. de nota vaststellen en aan de gemeenteraad aanbieden.

Informatieavonden
8 november Wapen van Assendelft (Assendelft/Westzaan) 14 november Hotel Inntel, Zaandam (Zaandam)
20 november Parkzicht, Koog aan de Zaan (Koog a/d Zaan/Zaandijk) 26 november De Bres, Krommenie (Krommenie/Wormerveer)

Informatie

Voor informatie kunt u contact op nemen met:
Gemeente Zaanstad, de heer U.H. Brolsma, tel. 075 - 681 67 10. Welstandszorg Noord-Holland, de heer N. de Vreeze of mevr. J. van Campen, tel. 072 - 520 44 59.
Vereniging Stadswerk Nederland de heer Frank Schoenmakers, tel. 070-70 373 86 04

Wilt u een concept Welstandsnota toegezonden krijgen, dan kunt u contact opnemen
met U. Brolsma, gemeente Zaanstad