Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Ervaren raadslid Paul Moltmaker wordt wethouder

Sinds eind vorige maand maakt het VVD-gemeenteraadslid Paul Moltmaker deel uit van het college van Burgemeester & Wethouders van Haarlem. In deze Stadskrant een eerste kennismaking met de nieuwe wethouder. 'Tot voor kort was ik naast raadslid ook leraar scheikunde aan het Sancta Maria, maar sinds vorige week ben ik fulltime stadsbestuurder, een grote, maar ook uitdagende overgang', aldus de kersverse wethouder.

Paul Moltmaker wordt als wethouder onder meer verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van natuur en landschap, financiën, milieu en civiel en haven. Moltmaker (Den Haag, 1966) is een échte Haarlemmer. 'Hoewel ik er nét niet ben geboren, ben ik hier wel getogen. Toen ik 1 jaar was, verhuisden mijn ouders naar Haarlem. Ik heb hier dan ook op de basisschool gezeten en ging daarna naar het Stedelijk Gymnasium. Vervolgens ben ik in Delft chemische technologie gaan studeren. Delft is natuurlijk een leuke stad, maar Haarlem is nóg leuker! Daarom bleef ik treinstudent. Wel werd ik lid van het Haarlems Studenten Gildt, (De studentenvereniging voor Haarlemse HBO- en Universiteitsstudenten, red.) en heb daar ook het dispuut Calypso opgericht. Toen ik was afgestudeerd, ben ik in het voortgezet onderwijs gaan werken'.

Bent u al lang actief binnen de VVD?

'Al vanaf begin jaren tachtig. De liberale ideeën van de VVD hebben mij altijd sterk aangesproken. Na een spreekbeurt van Ed Nijpels in Haarlem besloot ik om zelf lid te worden. Tijdens mijn studietijd heb ik mij dan ook niet alleen met studeren en gezellige dingen bezig gehouden. Ik wilde mij ook op de maatschappij richten en werd daarom al snel actief binnen de JOVD Als snel kwam ik in het JOVD-afdelingsbestuur voor Kennemerland en vervolgens in het districtsbestuur Noord-Holland. Later heb ik in het VVD-afdelingsbestuur van Haarlem gezeten. In 1994 werd ik gekozen voor de gemeenteraad. De eerste jaren was ik financieel woordvoerder van de VVD-fractie. Sinds de verkiezingen van 1998 werd ik ook fractievoorzitter,' vertelt Paul Moltmaker.

Waar wilt u zich de komende tijd voor inzetten?

'De periode tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002 is betrekkelijk kort, slechts vijf maanden. Daarom is er niet veel tijd om nieuwe zaken op de rails te zetten. Wel blijf ik mij als wethouder natuurlijk sterk inzetten voor onderwerpen die al jarenlang voor de Haarlemse VVD belangrijk zijn, zoals werken aan een betere bereikbaarheid van de binnenstad én meer aandacht voor de aanpak van het achterstallig onderhoud aan groen en wegen in Haarlem. Natuurlijk hoop ik ook na de verkiezingen van maart 2002 een rol te spelen binnen het stadsbestuur. Die kans is ook redelijk groot omdat ik beoogd VVD-lijsttrekker ben bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Eind november stelt de VVD-ledenvergadering de definitieve lijst vast', aldus Moltmaker.

Wat maakt Haarlem nou zo bijzonder?

Paul Moltmaker: 'Je kunt hier gezellig uitgaan, vooral op en rond de Grote Markt. Haarlem is nog niet zo massaal en anoniem als Amsterdam, terwijl er wel een breed aanbod is op het gebied van kunst, cultuur en vermaak. Verder ligt Haarlem natuurlijk ideaal; vlakbij het strand en de Kennemer duinen, maar ook dichtbij Amsterdam'.

Wat doet u naast het besturen?

'Mijn gezin is heel belangrijk voor me. Ik heb een zoontje van 2½ jaar en de tweede is in aantocht. Verder ben ik gek op bridgen, maar door alle drukke werkzaamheden komt het daar steeds minder van', besluit Paul Moltmaker.