Centrum voor Arbeidsverhoudingen

VNO-NCW (7 november 2001)

Werkgever moet geïnformeerd worden over ziekte werknemer'

VNO-NCW vindt het een goed idee van de Commissie-Donner om werkgevers het recht te geven om informatie te krijgen over psychisch zieke werknemers. Dan kan namelijk snel een plan van
aanpak worden opgesteld voor de reïntegratie van de werknemers.

Volgens VNO-NCW blijft het bij psychische klachten lange tijd stil tussen werkgever en zieke werknemer. "De weg naar de WAO is dan snel gevonden." Werknemers weigeren vaak informatie te geven over de oorzaak van hun verzuim. Artsen verwijzen naar hun medisch beroepsgeheim.

De Commissie-Donner stelt voor dat de werkgever mag weten wat de functionele beperkingen van zieke werknemers zijn en welke werkaanpassingen nodig zijn. Ook mag hij weten of het verzuim met het werk heeft te maken, of de werknemer onder behandeling is en wat de prognoses voor herstel zijn. Concrete informatie over de ziekte mag de werkgever alleen krijgen als de werknemer daarmee instemt.

Met het voorstel wordt volgens de werkgeversorganisatie ook tegemoetgekomen aan de Wet verbetering Poortwachter, die 1 januari 2002 in werking treedt. Deze stelt dat werkgevers en werknemers zo snel mogelijk een plan van aanpak moeten opstellen bij ziekte.

Dossier: WAO