Persbericht

Bussum / Hengelo, 7 november 2001

Eerste private investering in landelijke kinderopvanggroep

Waterland neemt 50% belang in Catalpa

Participatiemaatschappij Waterland heeft een 50% belang genomen in Catalpa, een landelijke organisatie voor kinderopvang. Het is voor het eerst dat een participatiemaatschappij een deelneming verwerft in kinderopvang. Catalpa exploiteert 75 kinderopvangcentra die over het gehele land zijn verspreid. Daarnaast verzorgt Catalpa buitenschoolse opvang en gastouderopvang. In 2001 behaalt de snelgroeiende organisatie een omzet van NLG 65 miljoen en had ruim 4.500 kindplaatsen. Catalpa heeft 1.200 medewerkers in dienst. Het kapitaal zal worden aangewend voor de verdere groei van de organisatie. Waterland is een onafhankelijke participatiemaatschappij die ondernemers terzijde staat bij het realiseren van hun groeiambities. Voor Waterland past de 50%-deelneming in de 'buy and build' strategie om te investeren in groeimarkten die worden gekenmerkt door consolidatie.

Catalpa

Catalpa is in 1975 opgericht. Vooral de laatste jaren heeft de organisatie een stormachtige expansie doorgemaakt en behoort Catalpa tot de topdrie spelers in kinderopvang. Zowel bedrijven, particulieren als gemeenten maken gebruik van de diensten van Catalpa. De dienstverlening van Catalpa onderscheidt zich van de concurrenten waar het gaat om marktgerichtheid, de opleiding van de medewerkers, huisvesting en kinderbegeleiding, die alle bijdragen aan de hoge kwaliteit van de kinderopvang.

Markt

Het verzorgen van kinderopvang in Nederland heeft zich het afgelopen decennium ontwikkeld tot een professionele vorm van dienstverlening waarbij vraag en aanbod bijna volledig volgens het marktmechanisme op elkaar worden afgestemd. Onomkeerbare maatschappelijke veranderingen leiden tot een hogere arbeidsparticipatie, die rechtstreeks een hogere vraag naar kinderopvang veroorzaakt.
Het aantal kindplaatsen (exclusief buitenschoolse opvang) zal moeten stijgen van 84.000 in 2000 tot 211.000 in 2007 (bron: Deloitte & Touche). Ontwikkelingen op het gebied van wetgeving, kwaliteitseisen en subsidiering zullen leiden tot verdere professionalisering en schaalvergroting.

Waterland

Waterland, een onafhankelijke participatiemaatschappij, stelt met substantiële financiële middelen en expertise deelnemingen in staat om zowel autonoom als door middel van acquisities versneld te groeien. Waterland ondersteunt hen daarbij actief op financieel, strategisch en operationeel gebied. Waterland richt zich op ondernemingen in gefragmenteerde groei markten die in beweging zijn als gevolg van outsourcing & efficiency, vergrijzing of vrije tijd en luxe.

Voor nadere informatie:

Waterland
De heer R. Thielen, directeur
Tel: 035 - 694 16 80

Voor meer informatie over Waterland: www.waterland.nu

Catalpa
De heer B. Düking, bestuurder/directeur
De heer T. van Ulden, bestuurder/directeur
Telefoon: 074 - 277 11 59

Voor meer informatie over Catalpa: www.catalpa.nl

Bijlagen:

Profiel Catalpa
Profiel Waterland

Bijlage 1

Profiel Catalpa

Catalpa, opgericht in 1975, is een landelijke organisatie voor kinderopvang. Met name in de laatste vijftien jaar heeft Catalpa een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Momenteel exploiteert Catalpa 75 kindercentra die over heel Nederland zijn verspreid. Daarnaast verzorgt zij buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hengelo. Zowel bedrijven, particulieren als gemeenten maken gebruik van de diensten van Catalpa. De organisatie heeft circa 1.200 mensen in dienst en beschikt over ruim 4.500 kindplaatsen.

Diensten

Kinderopvang
Kenmerkend voor Catalpa is dat zij zich in de branche op basis van kwaliteit onderscheidt. Dat weerspiegelt zich in de wijze waarop zowel de bouw en inrichting van de kindercentra vorm is gegeven, als ook in het pedagogische beleid.

Product
Catalpa levert ontwikkelingsgericht werken. De ontwikkeling van het kind staat centraal. De organisatie is onderscheidend met haar pedagogische visie en de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de huisvesting.

De huisvesting is ontwikkeld volgens een eigen pedagogisch, architectonisch concept. De moderne onderkomens zijn dan ook kenmerkend voor Catalpa.

Daarnaast wordt in samenwerking met diverse bedrijven bekeken hoe diensten kunnen worden geïntegreerd in de directe woon- en leefomgeving. In het kader van de Commissie Dagindeling heeft Catalpa een tweetal landelijke projecten in uitvoering waarin de combinatie zorg, arbeid en vervoer centraal staat. In het Overleg Platform Stedelijke Vernieuwing (OPS) zijn tien landelijk opererende ondernemingen verenigd, veelal marktleider in hun eigen branche, waaronder Catalpa. Bedrijven als Albert Heijn, Randstad, Blokker, McDonald's en Bouwfonds Woningbouw maken hier onder andere deel van uit. Gezamenlijk bestrijken zij een belangrijk deel van het veld waar de stedelijke vernieuwing zich op richt.
Daarnaast streeft Catalpa naar de optimale integratie van kindercentra in de samenleving.
De visie van Catalpa en het "all-living" concept van Woonzorg Nederland ten behoeve van senioren hebben geleid tot een speciale samenwerking.

Buitenschoolse opvang
Catalpa heeft voor kinderen van vier tot dertien jaar diverse buitenschoolse opvanglocaties opgezet.

Marktpositie
Catalpa is een hoofdrolspeler in de Nederlandse markt van kinderopvang. Haar marktaandeel bedraagt ongeveer 3,5%. De dienstverlening van Catalpa onderscheidt zich van de concurrenten waar het gaat om marktgerichtheid, de opleiding van de medewerkers, huisvesting en kinderbegeleiding, die allen bijdragen aan de hoge kwaliteit van de kinderopvang.

Strategie
Catalpa wil toonaangevend zijn op het gebied van kinderopvangdiensten. Catalpa wil haar huidige marktpositie versneld uitbouwen naar een volwaardig landelijk dekkend netwerk. Deze groei zal enerzijds via autonome groei tot stand worden gebracht en anderzijds door middel van het overnemen en integreren van andere kinderdagverblijven.
Bijlage 2

Profiel Waterland

Waterland Private Equity Investments B.V. is een onafhankelijke participatiemaatschappij die ondernemers terzijde staat bij het realiseren van hun groeiambities. Met substantiële financiële middelen en gecommitteerde industrie expertise stelt Waterland haar deelnemingen in staat om zowel autonoom als door middel van acquisities versneld te groeien. Waterland ondersteunt daarbij actief op financieel, strategisch en operationeel vlak.
In het huidige dynamische ondernemingsklimaat waar nationale en internationale overnames en allianties aan de orde van de dag zijn is Waterland een partner die ondernemers een krachtige positie geeft in de zich snel ontwikkelende internationale concurrentieslag.

Doelgroep
Waterland richt zich op ondernemers in gefragmenteerde groei-industrieën die een dominante positie in hun markt willen opbouwen door middel van een consolidatiestrategie. De doelgroep bestaat uit ondernemingen met omzetniveaus van EUR 10 tot EUR 100 miljoen.
Geschikte partners voor Waterland zijn directeur-grootaandeelhouders die versneld willen groeien, managementteams van business-units die een 'buy-out' overwegen alsmede directeur-grootaandeelhouders die hun onderneming volledig willen vervreemden en waarbij Waterland in passend management kan voorzien.

Investeringsfocus
Investeringen worden gedaan in markten die voor een consolidatiestrategie attractieve karakteristieken hebben zoals duurzame groei, fragmentatie, voldoende omvang, duurzame winstgevendheid en (een begin van) consolidatie. Waterland richt zich daarbij op markten, die 'in beweging' zijn als gevolg van een of meer van de volgende trends:

Outsourcing & efficiency: de noodzaak voor bedrijven en overheden om de efficiency te verhogen en de kosten te verlagen. Daarnaast leidt de trend dat ondernemingen zich concentreren op de 'core business' en daarbij niet-kernactiviteiten uitbesteden tot aantrekkelijke investeringsmogelijkheden.

Vergrijzing: een toenemend aandeel in de bevolking van 'senioren' (50 jaar of ouder) zorgt voor een toenemende vraag naar diverse producten en diensten die de kwaliteit van het leven bevorderen of continueren.

Vrije tijd en luxe: een groeiend deel van de bevolking heeft toegenomen bestedings- mogelijkheden, meer vrije tijd en streeft bovendien naar een steeds hogere kwaliteitsstandaard van leven. Hierdoor ontstaan groeimarkten op het gebied van vrijetijdsbesteding in de meest brede zin des woords.

Waterland richt zich geografisch op initiële investeringen in Nederland, België en Duitsland. Met deze deelnemingen kunnen vervolgens expansie-acquisities gepleegd worden in al die landen waar strategische aanwezigheid noodzakelijk is. De participatiemaatschappij wordt gesteund door een aantal vooraanstaande institutionele beleggers.

Citigate First Financial B.V., Assumburg 152a, Amsterdam Telephone ++ 31 (0)20 575 40 27, fax ++ 31 (0)20 575 40 20, Mobile ++ 31 (0)6 25095931 E-mail dbrunink@citigateff.nl